Şantajul online, o afacere înfloritoare pentru hackeri

Paralizarea site-urilor prin flooding, un tip de atac informatic căruia i-a căzut victimă şi Twitter în ultimele zile, este un fenomen care se dezvoltă din ce în ce mai mult pe internet, pentru că se dovedeşte profitabil pentru autori, care cer răscumpărări pentru deblocare.

.
Modul de operare este cunoscut: hackerii lansează un atac de tip denial of service (DOS), care constă în trimiterea intenţionată a unui număr prea mare de cereri de accesare, cărora pagina electronică nu le face faţă, după care cer o răscumpărare pentru a pune capăt atacului.

„Companiile sunt foarte reticente să vorbească de astfel de ameninţări, deci este greu să strângi informaţii, dar ştim că cererile de răscumpare online se dezvoltă”, explică Francois Paget, cercetător la compania McAfee, care se ocupă cu programele de securitate informatică.

De cele mai multe ori victimele atacurilor sunt magazinele online, site-uri de pariuri şi bănci. În toate aceste cazuri, un site inaccesibil timp de câteva ore înseamnă pierderi substanţiale.

„Adesea, companiile aleg să plătească o răscumpărare în loc să aibă site-ul blocat timp de mai multe ore, pentru că acest lucru poate provoca pierderi de mii de euro”, potrivit unui specialist în domenii pe interne, care recunoaşte că mai mulţi dintre clienţii săi au căzut deja victime şantajului.

Răscumpărările, care sunt trecute în contabilitate ca taxe pentru consultanţă în domeniul securităţii informatice, pot atinge zeci de mii de dolari.

„Problema cu aceste atacuri este că sunt greu de contracarat, că este imposibil să te pregăteşte 100% şi că soluţiile care există sunt foarte costisitoare”, subliniază Gulliaume Lovet, expert la Fortinet. Unele companii, precum Prolexic, s-au specializat în combaterea unor astfel de atacuri, dar tarifele cerute pentru redirecţionarea traficului către alte servere sunt foarte mari.

Sursa: Realitatea.net

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.