Bancherii: Dobânzile vor scădea când Guvernul îşi va face treaba

– Puternic criticate pentru că ţin dobânzile prea sus, împiedicând accesul companiilor şi populaţiei la finanţare, băncile „aruncă pisica” în ograda Guvernului, spunând că acesta este responsabil de percepţia privind riscul de ţară

– „Dacă Guvernul vrea rate mai mici, acesta poate introduce programe de subvenţionare a dobânzilor sau poate crea o stabilitatea macroeconomică mai bună”, consideră şeful OTP Bank România, Laszlo Diosi

.
Bancherii spun că, deşi dobânzile au început să scadă, pentru relansarea la scară a creditării, România mai are de aşteptat până în a doua jumătate a anului 2010.

Dobânzile la euro sunt în cea mai mare parte influenţate de riscul de ţară. Dacă măsurile guvernamentale vor fi de natură să redea încrederea comunităţii internaţionale în economia românească, percepţia privind riscul de ţară se va îmbunătăţi, iar costurile la valută vor scădea. Aici, băncile au o influenţă relativ mică”, a declarat pentru Business Standard Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.

Acesta a precizat că dobânzile la lei sunt determinate de politica monetară a băncii centrale, iar o micşorare bruscă ar duce la deprecierea leului, cu impact negativ puternic asupra celor care au deja credite în valută.
“Noi, băncile, suntem adesea criticate. Fie că împrumutăm prea mult, fie că facem acest lucru prea puţin. Nu trebuie să surprindă pe nimeni faptul că băncile sunt mai precaute acum”, afirmă Andreas Treichl, CEO Erste Group.

O soluţie pentru reducerea rapidă a dobânzilor ar fi, în opinia unor bancheri, doar intervenţia directă a statului.

“Nivelul de credit default swap – CDS – în România este încă ridicat, din cauza stării bugetului de stat, şi nu poate fi comparat cu nivelul din Cehia sau Polonia. De aceea, acesta şi generează costuri mai mari de finanţare pentru băncile din România”, a precizat Laszlo Diosi, şeful OTP Bank România.

“Este o piaţă liberă, care stabileşte condiţiile. Dacă Guvernul vrea rate mai mici, acesta poate introduce programe de subvenţionare a dobânzilor sau poate crea o stabilitatea macroeconomică mai bună, ceea ce ar conduce la micşorarea CDS”, a adăugat Diosi.

Sursa: Business Standard

Citește și
2 Comentarii
  1. Danut Balaban spune

    Totusi dobanzile la depozite au scazut fara nici o problema!

  2. mircea spune

    Dobinzile mari sunt mentinute de BNR prin dobinda de referinta care este de 8 (opt) ori mai mare ca dobinzile de referinta din UE, ca si de mentinerea artificiala a leului la 4,2. Ma conduce la ideea spalarii banului , cu concursul si aprobarea comunitatii europene, in detrimentul celor care muncesc afara si sunt astfel tilhariti prin manipularea cursului de schimb.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.