Băncile exclud apartamentele vechi din programul „Prima Casă”

– In Capitala exista peste 11.100 apartamente incadrate in clasa de risc seismic 1 si 2 care nu pot fi asigurate pentru cutremur, iar fara aceasta polita, nu se poate acorda un împrumut „Prima Casă”, după cum se specifică în legislaţie

– Unele bănci nu dau credite prin acest program pentru apartamente de tip confort II, iar altele pentru cele din blocuri mai vechi de 1977, scrie [block]0[/block]

.
In clasa de risc seismic 1 sunt incluse in general cladiri construite pana in anul 1960, insa in clasa de risc seismic 2 apar si imobile ridicate inainte de 1977. De exemplu, CEC Bank impune o conditie ca blocul sa nu fie construit inainte de Revolutie. Dacă blocul este mai vechi: „se încheie o asigurare, dacă sunt de acord asiguratorii să vă încheie, e ok”, spun reprezentanţii de la relaţii cu clienţii de la CEC Bank.

Unele bănci au şi condiţii legate de confort. „Am avut recent un caz cu cineva care spunea că a dat un avans de 2.000 euro pentru o casă şi ne-a zis că îl pierde, pentru că nu ştia că banca impune confort I şi dăduse avans pentru un apartament de confort II”, au recunoscut funcţionarii de la Alpha Bank.

Cu toate acestea, în oferta băncii pentru „Prima Casă” solicitată de Gândul nu apare această condiţie referitor la confort. „Este o condiţie ca apartamentul să fie confort I, adică peste 50 mp. De ce este condiţia aceasta? Nu aş şti să vă spun. Probabil pentru că se pune ipotecă pe apartament”, a îngăimat nesigură funcţionara Alpha Bank.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.