Care funcţionari pleacă acasă? Centrul se încaieră cu provincia

Primarii refuză să-şi concedieze angajaţii după ce Guvernul a anunţat o parte dintre standardele de costuri pentru administraţia locală, pe baza cărora ar trebui să fie trimişi acasă, în unele cazuri, chiar şi mai mult de jumătate din funcţionari. Decizia Guvernului mută povara concedierilor pe umerii administraţiilor locale, în condiţiile în care numărul de disponibilizări anunţate pentru administraţia centrală a scăzut la mai puţin de 10.000.

.
Criteriile exacte care ar trebui să fie respectate de municipalităţi nu au fost încă stabilite, iar oportunitatea impunerii unor standarde de cost şi pentru administraţia centrală urmează să fie discutată abia săptămâna viitoare.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene aduc în discuţie autonomia locală, reprezentanţii Guvernului neputând dicta modul în care să se organizeze instituţiile din administraţia locală.

În schimb, vicepremierul Dan Nica a explicat că autorităţile locale au libertatea să nu se supună normativelor de personal stabilite, caz în care alocările financiare de la bugetul de stat vor fi tăiate.

Primarii unor oraşe mari din România susţin însă că nu vor face concedieri şi că salariaţii pe care îi au sunt suficienţi pentru a asigura servicii de calitate.

“De ce să-mi trimit oamenii acasă? Eu am lipsă de angajaţi. Nu poate veni Boc sau Pogea să-ţi spună câţi oameni să angajezi”, a spus primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a spus, în schimb, că Executivul nu poate decide reduceri de personal în cazul autorităţilor locale. “Aştept să văd cum ministrul Pogea şi prim-ministrul Boc se vor amesteca în administraţia locală, deoarece, după cum ştim, în România există o lege a autonomiei locale, iar pentru a putea interveni în activitatea primăriilor, Guvernul ar trebui să modifice legea”, a spus Stavarache.

În „schema” discutată la întâlnirea autorităţilor locale de la Buşteni au fost propuse următoarele cifre:

– comunele cu până la 1.500 de locuitori – primăriile să aibă un număr de 12 angajaţi

–  între 1.500 şi 3.000 de locuitori – primării cu 14 funcţionari.

–  între 5.000 şi 10.000 de locuitori –  primării cu 21 de funcţionari

– între 10.000-20.000 de locuitori –   primării cu 24 de funcţionari.

De asemenea, consiliile judeţene urmează să funcţioneze cu un personal cuprins între 120 şi 180 de angajaţi, în funcţie de mărimea judeţului.

Integral în Business Standard

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.