Dincolo de lege: Cutii de chibrituri pe post de case în ansamblul Cosmopolis

– Complexul imobiliar din Ştefăneşti are apartamente de trei camere de 58,15 mp utili, în loc de 66 mp, minimum prevăzut de lege.

– În precontractul încheiat cu clienţii în faza de proiect, erau menţionaţi 80 de metri pătraţi, fără să se precizeze dacă era vorba despre suprafaţa utilă sau despre cea construită.

.
Apartamente noi mai mici decât limita legală. Un investitor dezvoltă în Ştefăneşti, localitate din apropierea Capitalei, un complex rezidenţial cu locuinţe care nu respectă suprafaţa utilă minimă impusă de lege. Cei care şi-au dorit să scape de comunistele „cutii de chibrituri” se trezesc aici în cutii de conserve nounouţe, care pot fi chiar mai mici faţă de cele din care abia „scăpaseră”.

O parte dintre apartamentele noi de trei camere din ansamblul Cosmopolis au suprafeţe utile de 58,15 metri pătraţi, respectiv 61,42 mp, potrivit măsurătorilor înregistrate în cartea funciară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov. Unităţile situate la mansardă sunt chiar mai mici: 55,28 mp.

Legea locuinţei nr. 114/1996 precizează însă că valorile minime pentru unităţile locative de trei camere trebuie să fie de 66 mp utili, la cel mult trei locatari, sau 74 mp utili, în cazul a patru locatari. „Nu ar fi primul caz de acest gen”, spune analistul Radu Zilişteanu. Principalul motiv este costul mare al terenurilor şi al construcţiei.

De respectarea acestor prevederi se ocupă autorităţile locale. „În urma sesizării pe care ne-aţi făcut-o, vom face cercetări în acest caz”, au declarat reprezentanţii primăriei, în timp ce Opus Land Development, dezvoltatorul Cosmopolis, susţine sus şi tare că au fost respectate toate normele.

Misterul suprafeţelor

Faptul că apartamentele s-au dovedit atât de mici i-a dezamăgit pe unii dintre noii proprietari, care se aşteptau la alte suprafeţe. Asta pentru că, în precontractul încheiat în faza de proiect, erau menţionaţi 80 de metri pătraţi, fără să se precizeze dacă era vorba despre suprafaţa utilă sau despre cea construită.

În momentul în care am semnat contractul, conducerea ne-a spus că nu există încă un plan exact, dar se ştie că totalul va fi de 80 mp. Nu am ştiut că se referă la suprafaţa construită şi nu la cea utilă, cum era normal”, a afirmat Alina Hosu, unul dintre clienţi.

Ea intenţionează acum să rezilieze contractul, după ce a constatat că trebuie să plătească 91.544 de euro  TVA pe o locuinţă mai mică de 60 mp utili. Contractul menţionează însă că suprafeţele sunt estimative.

Sursa: Evenimentul Zilei

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. roman neaos spune

    cine sa le cumpere intr-o tara cu 98% propietari?

  2. Preda spune

    ai facut tu recensamant din care a rezultat ca 98% sunt propietari?esti varza!gandeste,inainte de a posta un mesaj!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.