EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Firmele care au sfidat recesiunea

0

Economia din România continuă să scadă, iar pe plan extern domină incertitudinea – cu toate acestea, o serie de companii surprind analiştii anunţând profituri mari, relatează revista „Capital” din această săptămână.

.
Bunăoară, constructorul de magistrale de gaze, petrol şi apă Condmag Braşov a înregistrat în primul semestru rezultate cu 75% mai bune decât în primele şase luni de anul trecut.

Producătorul de material rulant Apcarom Buzău are un profit de 4,6 ori mai mare, iar Uzuc Ploieşti – care produce utilaje şi echipamente pentru industria chimică, petrochimică şi energie – a câştigat cu 92% mai mult.

Italienii de la Pirelli au încheiat primele şase luni cu un profit net de 6 milioane de euro, în ciuda scăderii cu 10% a vânzărilor.
Însă milioanele lui Pirelli pălesc în faţa celor 1,8 miliarde de dolari obţinute de grupul AIG numai în al doilea trimestru din 2009. La rândul său, Deutsche Bank a raportat, pentru primul semestru, un profit de 2,25 miliarde de euro, de peste patru ori mai mare decât rezultatul din primul semestru din 2008.

Paradoxul profiturilor

Fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu, spune că fiecare caz trebuie privit separat. Giganţii financiari de peste Ocean, de exemplu, JP Morgan sau Goldman Sachs, aveau o situaţie proastă anul trecut şi „nu e de mirare că şi-au îmbunătăţit performanţele”, precizează Dăianu.

În alte cazuri, diferenţele de curs valutar au ajutat unele companii să-şi umfle profituruile, spune Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). Este cazul LG Electronics, care, ca urmare a deprecierii monedei sud-coreene, a înregistrat, în trimestrul al doilea, un profit de 650 de milioane de euro, cu peste 60% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2008.

Totuşi, în multe situaţii în care multinaţionalele au făcut profituri mai mari, secretul este uşor de descoperit. „Printre efectele principale ale crizei se numără şi acest fapt: deşi piaţa se contractă, eliminarea unor jucători face ca aceia rămaşi să înregistreze venituri şi profituri în creştere”, mai spune Daniel Dăianu.

Sursa: Evenimentul Zilei

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.