Georgia se retrage oficial din CSI

Istoria relatiilor dintre Georgia si alti membri ai Comunitatii Statelor Independente (CSI) va inregistra saptamâna aceasta un punct de cotitura.

De acum incolo, Georgia va putea fi considerata de aceste tari “strainatate indepartata”: din 18 august, se incheie in mod automat participarea Georgiei la CSI. Acest lucru se va intâmpla in baza cererii inaintate de Tbilisi in urma cu exact un an.

Potrivit cotidianului moscovit Vremia Novostei, este un lucru cert ca Tbilisi se va reorienta spre SUA, in acest sens fiind semnificativa vizita pe care un grup de experti militari americani a desfasurat-o in Georgia la 15 august, pentru a-i instrui pe militarii georgieni in vederea participarii la operatiunile din Afganistan.

Vremia Novostei mai subliniaza ca Georgia este prima tara care se retrage din CSI si tot ea a fost ultima care aderase la CSI in 1993, când organizatia avea deja doi ani de existenta.

La acea data, presedintele georgian Eduard Sevardnadze miza pe sprijinul CSI in solutionarea problemei regiunilor separatiste. Initial, manevra lui Sevardnadze a fost una destul de eficienta:

Citeste si:  Germania va aprecia echitabil realizările României privind aderarea la Schengen

liderii CSI condamnau in mod regulat si la unison separatismul, iar in 1996 au impus blocada economica impotriva Abhaziei, care a durat pâna in 2008. Însa, lui Sevardnadze i-a fost mult mai usor sa se inteleaga cu Boris Eltin decât cu succesorul acestuia, Vladimir Putin.

“Nu a fost nimic rau in aderarea Georgiei la CSI”, povesteste in prezent Sevardnadze pentru Vremia Novostei. În opinia fostului presedinte georgian, o decizie privind retragerea Georgiei din CSI nu ar trebui luata atât de pripit.

“Fara indoiala, noi am putea inca folosi CSI in avantajul Georgiei”, si-a exprimat Sevardnadze convingerea. O parere asemanatoare are si ultimul reprezentant al Georgiei pe lânga CSI, Zurab Honelidze.

“Retragerea Georgiei din CSI nu va face decât sa scape Rusia de o serie de obligatii, inclusiv in ceea ce priveste recunoasterea integritatii teritoriale a Georgiei”, a atentionat Honelidze.

Citeste si:  Putin îşi continuă "actele de vitejie": la vânătoare de balene cu arbaleta

Cu toate acestea, drum de intoarcere nu mai exista. “Se poate reveni asupra deciziei privind retragerea din CSI? În niciun caz! Acest lucru este deja decis, iar vizita pe care premierului rus Vladimir Putin a desfasurat-o la 12 august in Abhazia nu mai lasa loc iluziilor.

Rusii au nevoie de Abhazia, parte a teritoriului Georgiei, doar ca baza militara si poligon”, a declarat pentru Vremia Novostei o sursa din cadrul MAE georgian.

În afara de aceasta, politicienii georgieni sunt convinsi ca, intr-un viitor nu atât de indepartat, CSI isi va inceta oricum existenta. “Sau Rusia va ramâme singura membra in aceasta organizatie”, si-a exprimat convingerea prim-vicepresedinte le parlamentului georgian, Mihail Maciavariani.

La mitingul desfasurat la Tbilisi la 12 august 2008, presedintele actual al Georgiei, Mihail Saakasvili, a facut publica decizia privind retragerea tarii din CSI, deoarece Comunitatea nu a facut nimic pentru a impiedica “agresiunea si ocupatia rusa” a Abhaziei si Osetiei de Sud.

Citeste si:  Nabucco, lipsit de actualitate?

Aceasta declaratie s-a facut auzita in aceeasi zi in care presedintii Rusiei si Frantei (tara care la acea vreme detinea presedintia UE) au semnat un acord privind incetarea razboiului de 5 zile din Osetia de Sud.
La 14 august, parlamentul Georgiei a votat in unanimitate aceasta decizie, iar la 18 august MAE georgian a anuntat organismele de conducere ale CSI.

Potrivit formalitatilor juridice, pentru ca decizia sa intre in vigoare trebuia sa treaca un an. În tot acest timp, partea georgiana a studiat documentele pe care Georgia le-a incheiat in cadrul CSI.

În total, Georgia a semnat 113 acorduri multilaterale, iar de la sfârsitul anilor 1990 Tbilisi, care luase cursul spre aderare la NATO, a ignorat acordurile cu caracter militar, retragându-se din Organizatia Tratatului pentru Securitate Colectiva (OTSC).

În general, Tbilisi punea accentul pe relatiile economice in cadrul CSI. Acum, Georgia vrea sa obtina mentinerea acelor acorduri pentru care participarea la CSI nu este obligatorie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close