„Îndrăzneala” de a cere explicaţii de la Agenţia de Mediu, pedepsită cu controale de la Gardă

– Producătorii de echipamente electrice şi electronice din zona Moldovei se plâng de suprataxele abuzive pe care Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) le percepe şi nu oricum, ci sub ameninţarea controalelor din partea Gărzii de Mediu.

.

Pe măsură ce expiră perioada celor trei ani de la ultima înscriere în Registrul naţional al producătorilor de echipamente electrice şi electronice, fiecare societate comercială din lista respectivă este anunţată prin e-mail sau fax de angajaţii guvernamentali că le expiră avizul ANPM.

Agenţii economici sunt apoi somaţi să depună un munte de documente şi să achite şi o taxă de 500 RON dacă vor să se reînscrie în respectivul Registru pentru următorii trei ani.

Am întrebat şi eu de ce ni se percepe acest bir, în condiţiile în care anual plătim taxa verde pentru fiecare aparat electric sau electronic pe care îl comercializăm. Drept răspuns am primit ameninţări cu controlul de la Garda de Mediu. Nu am avut ce face şi m-am conformat”, ne-a declarat C. V., un om de afaceri din Iaşi care a dorit să-şi păstreze anonimatul de teama represaliilor din partea instituţiilor statului.

Până în prezent, în Registrul naţional al producătorilor de echipamente electrice şi electronice figurează 1.056 de firme, la care se adaugă 131 de documentaţii în curs de înregistrare.

Astfel, din taxarea celor 1.187 de producători, statul a încasat 593.500 RON, adică aproximativ 6 miliarde ROL.

Pe ce se duc banii?

Întreprinzătorul privat a explicat că a dorit să afle doar ce motivaţie au avut guvernanţii când au instituit această suprataxă prin Ordonanţa ministrului Mediului nr. 1108/2007 şi ce s-a făcut cu banii încasaţi până în prezent.

„Mi se pare normal să ştiu ce serviciu primesc eu ca şi contribuabil în schimbul banilor pe care îi plătesc, mai ales că suma nu este una neglijabilă. M-aş mulţumi să aflu că din banii strânşi de la cele peste 1.000 de societăţi de pe acestă listă s-a făcut ceva măcar pentru mediul înconjurător, dacă pentru cel privat nu este nicio şansă. Mi-e teamă că banii noştri s-au dus tot pe sporuri, pixuri şi deplasări în străinătate”, a afirmat ieşeanul în cauză.

Tariful ANPM, suprataxă peste timbrul verde

Acesta a ţinut să precizeze că are încheiat un contract, ce se înnoieşte anual, cu asociaţia colectivă Environ, către care a transferat responsabilitatea colectării şi reciclării deşeurilor electrice şi electronice, rezultate la ieşirea din uz a bunurilor produse şi comercializate.

„Noi activăm din 2006, iar produsele noastre sunt încă departe de a ieşi din perioada de funcţionare. Cu toate acestea ne-am conformat cerinţelor legale şi am încheiat contract cu această asociaţie. Anual le transmitem un raport cu privire la cantitatea de produse electronice puse pe piaţă”, ne-a explicat omul de afaceri.

Firma transferă anual în conturile Environ timbrul verde, în valoare de 1 RON, pentru fiecare aparat de măsură comercializat. „Suma totală rezultată ne este facturată, iar noi o achităm o dată pe an. Pot să vă spun că valoarea timbrului verde achitată către Environ este suportată din profitul nostru, nu este percepută clienţilor, aşa cum se întâmplă la retaileri”, a precizat producătorul local de echipamente electrice şi electronice.

Dublă taxare, pe spinarea firmelor

Un principiu de bază al fiscalităţii spune că nu poţi aplica două taxe pentru acelaşi lucru. „În aceste condiţii aş dori să ştiu dacă tariful instituit de ministrul Mediului nu este cumva ilegal?”, ne-a mai spus ieşeanul.

Acesta a menţionat că în România există, încă, numeroşi comercianţi de produse electrice care nu-şi declară activitatea la ANPM şi nu plătesc timbru verde.

„În aceste condiţii, în loc să trimită Garda de Mediu să-i caute pe cei care activează ilegal, vor să mă sancţioneze tot pe mine, care sunt cu timbrul verde la zi”, a creionat întreprinzătorul privat un paradox al gândirii funcţionăreşti.

500 RON, pentru o foaie de hârtie plastifiată

Dincolo de acest aspect, omul de afaceri a remarcat că suma decontată ca şi taxă verde este mai mică decât „birul” perceput de Agenţia de Mediu.

„Vreau să remarc faptul că în schimbul timbrului verde se vede totuşi că s-a făcut ceva palpabil, s-a creat o reţea de containere de colectare, pe care m-am dus să le văd cu ochii mei. Însă aş vrea să ştiu ce a făcut ANPM cu banii colectaţi din taxa de înregistrare. În afară de a ne transmite o foaie de hârtie A4 plastifiată, despre care nu se ştie cât de biodegradabilă este, prin care ni se atestă faptul că ne aflăm pe o listă pe care ne aflam deja, ce altceva s-a mai făcut?”, se întreabă mai mult retoric omul de afaceri.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.