EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Liviu Voinea: De ce nu pot fi implementate cele 32 de măsurile anticriză?

0

Masurile anticriza convenite de catre liderii coalitiei guvernamentale sunt imposibil de implementat in urmatoarele 6 luni pentru ca, in marea lor majoritate, nu sunt cuantificabile, a declarat, luni directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

.

“Majoritatea masurilor de stimulare nu sunt cuantificabile pentru nu stim câti bani se aloca pentru aceste masuri.

Un miliard, 500 de milioane sau 10 miliarde si in functie de aceste sume sa stabilim daca avem sau nu banii”, a spus Voinea.

Directorul executiv al GEA a mentionat ca o parte dintre aceste masuri au fost, deja, implementate, iar altele nu vor putea fi puse in aplicare.

“Câteva din masurile anticriza au fost deja implementate, cum ar fi reducerea scutirii de impozit pentru dobânzile populatiei, valabila de la 1 ianuarie 2009, iar altele sunt cel putin imposibil de implementat in urmatoarele 6 luni.

Este vorba de o masura, ceva de genul “studierea posibiltatilor” sau ceva cu un plan de mediu. De aici si pâna la a face ceva concret care sa rezolve o problema….

Consider ca acestea sunt masuri care nu rezolva o problema imediata”, a mentionat Liviu Voinea. Analistul economic considera ca ar trebui luate masuri care fie sa finanteze deficitul bugetar in crestere, fie sa reduca deficitul bugetar.

“Am inteles ca ar fi niste masuri de reducere a cheltuielilor publice, dar nu le-am vazut concret care sunt acestea. Este vorba de sase masuri de reducere a cheltuielilor bugetare”, a aratat Voinea.

În opinia directorului executiv al GEA, pot fi luate doua tipuri de masuri, unele sa faca sustenabil deficitul bugetar, iar altele sa stimuleze investitiile. “Noi putem lua doua tipuri de masuri, fie masuri care sa faca sustenabil deficitul bugetar, fie sa stimuleze stimuleze cererea agregata.

De exemplu, daca am deficit de 7%, ma gândesc de unde il finantez sau imi reduc deficitul ca sa ma ajung cu banii pe care ii am acum. Acestea sunt, insa, masuri pentru a reduce pagubele, de a nu se accentua criza, nu masuri care te scot din criza.

Exista, de asemenea, alte categorii de masuri pentru iesirea din criza care inseamna stimularea cererii agregate pentru investitii. Dar ca sa faci acest lucru trebuie sa sti cât te costa. Orice plan de masuri in strainatate este cuantificat.

De exemplu, Italia a anuntat un plan de actiuni de doua miliarde de euro, SUA de 700 de miliarde de dolari. Ai niste cheltuieli in plus pe care le vei face de la buget, trebuie sa stii cât inseamna si dupa aceea de unde le finantezi.

Scrie aici sa stimulam investitiile excelent, dar o sa cresti in impozite ca sa stimulezi investitiile pentru ca bani nu o sa dam”, a explicat directorul executiv al GEA.

Liderii coalitiei guvernamentale au convenit, luni, 32 de masuri anticriza care urmeaza sa fie puse in aplicare la 1 septembrie, a anuntat presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa sedinta Biroului Politic Coordonator Central al coalitiei de guvernamânt.

Geoana a precizat ca 15 masuri sunt destinate stimularii economiei, noua sunt pentru cresterea veniturilor bugetare, sase pentru rationalizarea cheltuielilor si doua vizeaza sectorul bancar.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.