Muncitorii polonezi se mulţumesc în Olanda cu salarii mici

Muncitorii polonezii sunt cautati pe piata muncii din Olanda pentru faptul ca lucreaza deseori full time pentru un salariu redus, indica un sondaj efectuat de compania de sondare a pietei TNS-Nipo si publicat de ziarul olandez Het Parool.

Din sondaj reiese ca angajatorii olandezi prefera muncitori polonezi pentru faptul ca acestia se multumesc cu salarii mici in contul unor perioade de munca full time.

Circa o treime din muncitorii polonezi din Olanda efectueaza o munca sub pregatirea lor, iar jumatate din acesti polonezi au pregatire de specialitate pentru o cu totul alta munca decât cea pe care o efectueaza, indica sondajul, realizat la cererea ziarului de limba polona PoPolsku, o publicatie care apare in Olanda si Belgia, pentru polonezii de acolo.

Pentru realizarea sondajului au fost intervievati circa 400 de polonezi aflati din 2000 la munca pe teritoriul Olandei.

Concluziile sondajului confirma imaginea potrivit careia polonezii accepta slujbe pe care alti muncitori din Olanda nu le vor. Studiul indica faptul ca polonezii intervievati sunt, in ciuda conditiilor, multumiti de câstigurile lor, asa cum afirma ei insisi.

Jumatate dintre ei câstiga maxim 1.000 de euro net pe luna si doar o mica parte declara un câstig lunar de peste 2.000 de euro.

Jurrien Koops, director adjunct al organizatiei ABU (Algemene Bond van Uitzendbureaus – Asociatia Generala Olandeza a Agentiilor pentru Recrutarea Fortei de Munca), declara ca polonezii nu sunt totusi mai ieftini decât forta de munca olandeza, dat fiind ca ei trebuie platiti conform reglementarilor din acordurile tarifare (contracte colective de munca) in vigoare in Olanda.

El adauga insa ca toti cunosc buna morala a muncii la acesti est-europeni, ceea ce explica si mentalitatea lor de a fi dispusi sa accepte o munca sub nivelul lor de pregatire.

Potrivit lui Koops, este interesant faptul ca 63% dintre polonezii care lucreaza in Olanda sunt foarte multumiti de conditiile de munca de acolo, in timp ce doar 8% afirma ca sunt nemultumiti.

O treime din polonezii angajati in Olanda declarau ca stiu prea putin despre munca si reglementarile din Olanda, ei facând prea putin uz de reglementarile in materie de drepturi sociale precum ajutoarele pentru somaj, desi o treime din ei au dreptul la asa ceva.

Numarul polonezilor din Olanda este apreciat la 150.00 de persoane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.