Numărul executărilor silite se va dubla

Numarul executarilor silite s-a marit cu peste 20% fata de 2008. Executorii cred ca, pâna la sfârsitul anului, numarul dosarelor de executare silita se va dubla, ceea ce arata nevoia unei legi a falimentului personal.

O astfel de lege ar permite persoanelor fizice care nu pot sa-si achite datoriile sa declare încetarea platilor si sa accepte, esalonat, plata unei sume modice, pâna la recuperarea datoriilor.

Executorii spun ca în cele mai multe cazuri de executare silita nu au ce recupera. Debitorii sunt doar cu hainele pe ei, fie si-au transferat bunurile pe numele rudelor si râd în nas creditorilor.

Unii, între timp, si-au înstrainat bunurile rudelor, ori pur si simplu le-au vândut. 70% din firme nu mai au bani. În astfel de situatii, când debitorul nu are bunuri, executarea se poate repeta, din sase în sase luni, în ideea ca acesta din urma va dobândi bunuri.

Pentru firmele ajunse în incapacitate de plata, insolventa reprezinta singura optiune legala de a rezolva litigiile comerciale cu creditorii neplatiti. Firma ajunsa în insolventa e lichidata, iar bunurile ei sunt scoase la vânzare, din sumele obtinute fiind platiti cei care trebuiau sa-si recupereze banii de la societatea „defuncta”.

O echivalare a insolventei pentru persoanele fizice ar fi “falimentul personal”
– o situatie reglementata prin lege, în multe tari din Europa. Procedura ar fi relativ simpla: persoana în cauza declara încetarea platilor si accepta sa plateasca esalonat, lunar, o suma modica, pâna la recuperarea datoriilor. Datornicii vor fi obligati sa accepte întrevederi separate cu fiecare creditor, sub monitorizarea unui judecator.

Sursa: Ziua de Iasi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.