Patronatele şi analiştii nu cred în măsurile anticriză

0

– Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat după şedinţa coaliţiei, că PSD şi PDL au convenit asupra unui pachet de 32 de măsuri anticriză, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

– Cele două partide îşi asumă fiecare paternitatea ideilor, acuzându-se reciproc pentru blocarea unora dintre proiectele care nu au intrat pe planul convenit în final.

– Patronatele şi analiştii nu cred în fundamentarea şi eficienţa celor 32 de idei anticriză.

.
Mircea Geoană a precizat că, din cele 32 de măsuri anticriză convenite la nivelul conducerii coaliţiei şi care urmează să intre în vigoare efectiv începând cu 1 septembrie, 20 au figurat în planul anticriză al PSD, avansat public acum o lună şi jumătate, 13 au aparţinut PDL, iar câteva au fost comune.

Liderul PSD a precizat că 15 măsuri privesc stimularea economică, nouă se referă la creşterea veniturilor bugetare, şase au în vedere raţionalizarea cheltuielilor bugetare, iar două vizează creşterea lichidităţii monetare în sectorul bancar.

Cele mai importante măsuri

– scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere susţinerea acestora pentru plata datoriilor şi pentru investiţii;

– susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contragaranţii;

– credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor;

– scutirea de impozit a profitului reinvestit în economia reală;

– folosirea clauzelor de contract pe comerţul de tip off-set pentru realizarea de investiţii, în special pentru zona industriei agro-alimentare;

– instituirea unui plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, menţionând că subiectul are nevoie de rafinare la nivelul grupului comun de lucru;

– utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile în domeniul construcţiilor;

– studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii inclusiv prin includerea participaţiilor statului prin care se asigură finanţare de proiecte de importanţă naţională;

– dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare şi dezvoltarea rurală, şi contiunuarea programului de tip 322 din fonduri europene (pentru renovarea şi dezvoltarea satelor -n.r).

– extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând cu 1 ianuarie 2010;

– extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009; majorarea capitalului social al fondului de garantare a creditului rural;

– modificarea Legii investiţiilor prin scăderea plafonului de aplicare a stimulentelor fiscale pentru investiţii directe de la 50 de milioane de euro la 10 milioane de euro.

.

„Sunt foarte bune ca declaraţie, dar niciuna dintre aceste măsuri nu are un document prin care să fie aplicată. Pentru a se putea aplica trebuie întocmite hotărârile de guvern, ordonanţe de urgenţă şi apoi probabil că trebuie şi norme, care vor fi aprobate în 30-60 de zile, astfel că vor fi gata după luna octombrie.

O măsură nu poţi să o adopţi în octombrie şi tot atunci să se şi aplice. Mediul de afaceri nu poate reacţiona atât de repede”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florea Pârvu, afirmă că măsurile anunţate nu fac decât să prelungească situaţia economică precară.

Măsurile sunt paleative, nu au impact direct asupra economiei. E ca şi cum la o casă, în loc să te apuci să o consolidezi, dai doar cu un var, iar după puţin timp varul se ridică de pe tencuială. Nu sunt măsuri de structură, ci doar lungesc agonia care îşi va spune cuvântul după alegeri”, a spus Pârvu.

Integral în Capital

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.