Sfaturile lui Dalai Lama pentru oamenii de afaceri, în vreme de criză

– Marea sansa a oamenilor de afaceri din lume, in vreme de criza, sunt investitiile in tehnologiile verzi – sfatul nu vine doar de la specialisti in domeniu, ci chiar de la Dalai Lama.

– Acesta spune că  o caracteristică de bază a unui leader este autocunoaşterea

.
Liderul spiritual tibetan incearca sa le arate oamenilor de afaceri ca invataturile lui Buddha pot fi puse in practica in afaceri, fie ca e vorba de managementul unei companii multinationale sau de antreprenoriat.

Dalai Lama explica unele concepte ale budismului in cartea „The Leader’s Way”(Calea Conducatorului), scrisa in colaborare cu Laurens van den Muyzenberg, consultant de management, arata Lime.com

Totul porneste de la Calea cea dreapta, sau intelepciunea, care consta in procesul de a lua decizii si valorile care trebuiesc onorate cu fiecare decizie care este luata.

Intentia ce sta in spatele fiecarei decizii trebuie sa fie benefica tuturor oamenilor, sau cel putin sa nu faca rau.

În acelaşi timp, Dalai Lama le arată oamenilor de afaceri cât de mult îi poate ajuta în activitatea lor un moment de medidaţie, pe care şi-l pot rezerva oriunde.

„Dimineaţa, când te îndrepţi spre maşină, în loc să îţi faci griji în privinţa primei şedinţe a zilei sau să priveşti agitaţia de pe stradă, e mai bine să îţi îndrepţi atenţia către fiecare pas al tău şi să te concentrezi doar aici.

La fel, în drumul spre o întâlnire, decât să te gândeşti la replicile pe care le vei spune, mai bine te focalizezi asupra paşilor tăi, îţi goleşti creierul şi laşi loc liber inspiraţiei. Sunt şanse mult mai mari să ai o idee strălucită atunci când îţi goleşti mintea, decât atunci când o pui să se frământe”, se arată în cartea „Calea Conducatorului”.

Totul se schimba contant in afaceri, ca si in alte domenii, iar un om de afaceri inteligent stie sa se adapteze si sa raspunda acestor schimbari.

Spre exemplu, in conditiile in care piata auto are probleme de ceva timp, oamenii de afaceri au dovedit ca nu au viziunea necesara pentru a se adapta in acest domeniu. Doar unii manageri au facut schimbari si au recunoscut beneficiile investitiilor in tehnologii verzi in domeniul auto. Acesta ar fi motivul pentru care numeroase companii auto din Statele Unite au dat faliment, liderii nefiind capabili sa se adapteze la schimbarile de pe piata.

Conceptul de dezvoltare durabila si investitia in tehnologiile verzi, ca solutii pentru iesirea din criza au fost subliniate, inca din martie, de directorul UNEP (Programul ONU pentru Mediu), Achim Steiner, care atentiona ca investitiile in energii regenerabile si lupta impotriva incalzirii globale trebuie sa fie principala preocupare a liderilor lumii, potrivit CoolPlanet 2009.

Sunt vizate programe pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor noi si vechi prin energie eoliana, solara si geotermala, dar si transportul prin vehicule hibride si sisteme feroviare de mare viteza.

„Consumul de energie la cladiri poate fi redus cu 80% fara sa se creasca foarte mult costurile, utilizand tehnologiile existente”, a precizat Steiner, adaugand ca investitiile in acest domeniu vor stimula piata constructiilor si industriile conexe si vor crea zeci de milioane de locuri de munca.

Sursa: Ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.