EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Sindicatele din administraţie ameninţă cu proteste

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, (FNSA) a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca in perioada urmatoare intentioneaza sa organizeze o serie de proteste la nivelul Bucurestiului si a intregii tari, daca Guvernul nu va incepe in regim de urgenta negocieri cu aceasta pentru a gasi solutii privind masurile de restructurare anuntate.

Liderul Confederatiei Nationale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a apreciat ca in Bucuresti se vor putea strânge aproximativ 25.000 de oameni, iar la nivel local, in functie de federatiile sindicale ce se vor alatura FNSA, numarul protestarilor ar putea ajunge la 5.000-6.000 de oameni.

Presedintele executiv al FNSA, Romel Neagu, a declarat ca a transmis deja un protest presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc, in care isi exprima “consternarea” fata de declaratiile facute de acestia si informeaza despre lista lor de revendicari.

FNSA a cerut presedintelui Traian Basescu “sa-si reconsidere pozitia referitoare la administratia publica locala”.

Potrivit lui Neagu, sindicalistii din administratie doresc pastrarea locurilor de munca in administratia publica locala, mentinerea veniturilor actuale ale salariatilor, promovarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar, cât si suspendarea pe perioada crizei economice a incompatibilitatilor la care sunt supusi functionarii publici.

“Consideram ca actuala criza e cauzata de factori politici care nu au putut gasi solutii viabile pentru redresarea economiei. (…)

Masura de restructurare nu este una care sa rezolve problemele economice, acestea trebuie luate cu multa atentie pentru a nu se ajunge la blocaj administrativ.

FNSA a hotarât sa declansase conflictul de munca si sa treaca la actiuni de protest, daca Guvernul nu ne cheama la discutii”, a spus Neagu.

El a aratat ca actiunile vor consta in mitinguri simultane in municipiile resedinta de judet, greva japoneaza, greva de avertisment, pichetarea institutiilor publice si a Guvernului. El a spus ca, in functie de discutiile cu Guvernul, FNSA va stabili exact data de organizarea a protestelor.

Însa, in cazul in care reprezentantii executivului nu ii vor asculta, pe 1 octombrie Federatia ar putea lansa seria actiunilor de proteste. Liderul “Cartel Alfa” Bogdan Hossu a denuntat “lipsa de transparenta a Executivului” si a acuzat Guvernul ca s-a lansat in declaratii publice, provocând tensiuni si polemici in rândul angajatilor din administratie.

Hossu a criticat faptul ca Guvernul nu a stabilit clar despre normarea si garantarea personalului ce lucreaza in administratie, precizând ca trebuie sa existe stabilite astfel de norme.

“Aceste masuri anuntate, restrictive, mi se pare ca nu sunt fundamentate pe temei sanatos. Cei care vorbesc nu au experienta necesara. Fiecare primar isi stabileste o anumita structura a aparatului de lucru si in administratie exista unitati subordonate diferit, unele consiliilor locale, altele primarilor.

Suntem de acord cu o restructurare, dar una bazata pe cadru legal si analize corect efectuate”, a mai spus presedintele executiv al FNSA, Romel Neagu.

Prezent la conferinta de presa, liderul sindicatului din Primaria Capitalei, Dumitru Gherdan, s-a pronuntat si el impotriva restructurarilor administratiei, explicând ca in ultimii ani autoritatile locale si-au extins mult activitatea preluând mai multe activitati (politie, scoli, spitale).

El a spus ca sunt servicii in care exista deficit de personal, dar a admis si faptul ca sunt zone supradimensionate.

Liderii FNSA au tinut sa aminteasca guvernantilor ca Primaria Municipiului Bucuresti si cea a orasului Cluj functioneaza pe organigrame stabilite inca de pe vremea când premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu erau factori de decizie la nivel local.

Calendarul actiunilor de proteste urmeaza sa fie stabilit de catre Biroul Federal al FNSA in luna septembrie. FNSA este o organizatie cu un numar de peste 46.000 membrii de sindicat, majoritatea din institutii locale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata