EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Situaţia economică a Moldovei este dezastruoasă

0

Situatia economica din Republica Moldova este dezastruoasa, a declarat expertul in economie Veaceslav Ionita, proaspat deputat in parlamentul de la Chisinau, citat de Info-Prim.

În favoarea tezei enuntate, el aduce exemplul imprumuturilor interne, care se realizeaza a doua oara in istoria tarii de la declararea independentei.

Potrivit lui Ionita, prima data guvernarea comunista a contractat, in 2002, un imprumut intern de 2,2 miliarde lei, dupa care a mai imprumutat de pe piata interna de capital inca 1,2 miliarde lei, bani care nici pâna astazi nu au fost restituiti in intregime.

În lunile aprilie-iunie ale anului curent, guvernarea comunista a imprumutat de pe piata interna de capital circa 500 milioane lei, iar in luna iulie – circa 300 milioane lei, spune Ionita.

El afirma ca sistemul economic creat de “clovnii din guvern” nu permite colectarea banilor pentru achitarea salariilor si pensiilor.

Mai mult, din cauza micsorarii masei monetare de la 23 la 17 miliarde lei, Executivul risca sa aiba, spre sfârsitul anului, o datorie fata de Banca Nationala de 4 miliarde lei.

Veaceslav Ionita sustine ca, pâna in luna mai 2009, fondul de pensii s-a confruntat cu un deficit de 150 milioane lei.

Guvernul a obligat agentii economici, care au fost nevoiti sa-si trimita angajatii in concedii pentru ca nu au din ce le plati salariile, sa achite impozite pe aceste salarii virtuale. În acelasi timp, agentii economici mari au fost obligati sa achite impozitele in avans.

Ionita crede ca, pâna la sfârsitul anului, in bugetul asistentei sociale ar putea fi acumulati bani doar pentru achitarea pensiilor si salariilor pe ultimele doua luni ale anului.

Din ianuarie 2010, pensiile si salariile nu vor mai putea fi achitate. “Comunistii ar trebui sa stea cuminti si sa ne permita sa preluam guvernarea.

Sunt absolut sigur ca vom avea sustinere financiara din afara, ca sa reparam tot ce au distrus comunistii in 8 ani de guvernare, sa incercam sa iesim din criza cu socuri minime”, spune expertul moldovean, precizând ca noua guvernare va aduce tara la normalitate prin modificari legislative, reduceri de cheltuieli, distrugerea verticalei puterii si acordarea autoritatilor publice locale a dreptului de a gestiona banii.

Referindu-se la alte efecte negative ale guvernarii comuniste, Ionita afirma ca prin violarea permanenta a drepturilor cetatenilor, PCRM a creat o societate muribunda, care nu mai reactioneaza in niciun fel “când este violat corpul care se numeste Republica Moldova”.

Societatea tace atunci când agentii economici sunt deposedati de proprietati, nu este uimita de proportiile coruptiei, nu se impacienteaza când ii sunt batuti sau chiar omorâti copiii, nu mai crede ca tara poate fi adusa la normalitate.

În acest context, expertul moldovean sustine ca si birocratii au fost acceptati pasiv de societate, iar acestia si-au asumat dreptul de judecatori, cum ar fi in cazul angajatilor Inspectoratului Fiscal de Stat.

“În mod normal, angajatii Fiscului fixeaza incalcarile, dar nu au dreptul sa ia decizie judecatoreasca”, a mai declarat Veaceslav Ionita.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.