EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Tuberculoza rezistentă la medicamente ia amploare

Tuberculoza omoara in fiecare an aproape 1,6 milioane de persoane in lume. Tulpinile bacteriene responsabile de aceasta maladie respiratorie sunt din ce in ce mai rezistente la antibioticele disponibile si câstiga tot mai mult teren.

Este aceasta tendinta urmarea unei proaste aplicari a tratamentelor medicamentoase, care permite aparitia unor tulpini modificate, sau se datoreaza capacitatii naturale a noilor “super-bacili” de a contamina oamenii?, se intreaba ziarul francez Le Monde.

Aceasta a doua ipoteza, de care se teme lumea medicala, pare confirmata de doua studii recente. Potrivit primului studiu, semnat de o echipa australiana, efectul metabolic al acestei rezistente nu se repercuteaza asupra capacitatii bacilului Koch de a se transmite de la un individ la altul.

Speranta era ca tulpinile nerezistente sa-si pastreze avantajul in nisa lor ecologica, adica cele doua treimi ale omenirii infectate in mod latent, unde stau in asteptare ca sa treaca la atac in caz de slabire a sistemului imunitar.

În caz de declansare a bolii, medicamentele ar fi atunci eficiente. Din nefericire, acest model pare ca este combatut.

Mark Tanaka (Universitatea din Kensington, Australia) si colegii sai au elaborat modele matematice, pe baza datelor privind bacteriile multirezistente prelevate in Venezuela – care beneficiaza din 1936 de un plan de lupta eficient impotriva tuberculozei -, in Cuba si in Estonia, unde eforturile profilactice au fost mult mai sporadice.

Aceste modele arata ca prevalenta ace stor tulpini rezistente care au aparut in Cuba si in Estonia nu se mai datoreaza unei proaste administrari a medicatiei, ci se atribuie acum transmiterii intre indivizi.

Situatia este diferita in Venezuela, unde tulpinile rezistente au din ce in ce mai putin timp ca sa evolueze si sa dobândeasca, prin mutatie, capacitati mai bune de transmitere.

“Este un foarte bun articol, ingrijorator, in masura in care modelul matematic este probabil optimist”, comenteaza Northan Hurtado, de la Medici fara Frontiere (MSF). Organizatia MSF a participat si ea la o ancheta de teren in Georgia, care sustine aceste proiectii.

În regiunea Abhaziei, au fost descoperite tulpini multirezistente la indivizi care nu urmasera inca niciun tratament antituberculos. Analiza genetica a aratat ca era foarte frecvent vorba de o tulpina originara din China. Aceste observatii dovedesc ca este o tulpina inalt patogena.

“De aceea este absolut necesar sa se adopte metode noi de depistare rapida a tulpinilor multirezistente, in vederea identificarii pacientilor si a tratarii lor, pentru a intrerupe transmiterea in curs in fosta Uniune Sovietica”, previn cercetatorii. Pe termen mai lung, “intregul glob ar putea fi vizat”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata