115 firme din Bacău au fost garantate de stat în 2009

De la inceputul anului, nu mai puţin de 115 agenti economici bacauani au luat credite de la banci in valoare de 55,6 milioane RON si au fost garantati de statul român prin Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGC)

.

Suma astfel obţinută de IMM-urile din Bacău este de trei ori mai mare fata de cea garantată în aceeasi perioada a anului 2008, şi anume 39 de credite in valoare de 31,6 milioane RON.

Statul garanteaza 80% din valoarea imprumuturilor facute de agentii economici, pentru aproape orice domeniu de activitate, cu exceptia armamentului si a jocurilor de noroc.
.

Sase dintre creditele garantate au ajuns deja in instanta

In cazul in care agentii economici nu sunt in stare sa-si plateasca datoriile, statul achita bancii valoarea ratelor, potrivit acordului de garantare. Dupa o perioada, FNGC face o actiune in instanta pentru executarea silita a firmei.

„Prioritate la recuperarea creditului are banca. Abia apoi se stabileste valoarea pe care o recupereaza statul”, a spus Gheorghi Ostafi, directorul FNGC IMM Bacau.

Desi o parte din credite au fost contractate de curând, agentii economici au ajuns deja in imposibilitatea de a se achita de datorii.

„Potrivit evidentelor noastre, sase dintre creditele garantate de noi au ajuns in instanta. Este vorba despre sume importante, dar evidenta acestor debite exista doar la Bucuresti, transmise de banci”, a mai precizat directorul FNGC IMM Bacau.

Sursa: Deşteptarea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.