Avocatul Poporului: Impunerea a 10 zile de concediu fără plată, valabilă doar prin lege

Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Ioan Muraru, considera ca impunerea a 10 zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic, doar daca este stabilita printr-o lege adoptata de Parlament sau printr-o ordonanta a Guvernului, se arata intr-un comunicat remis marti.

Potrivit Avocatului Poporului, art. 137 alin. (1) din Constitutie, stabileste ca “formarea, administrarea, intrebuintarea si controlul resurselor financiare ale statului, ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale institutiilor publice sunt reglementate prin lege”, iar art. 139 alin. (1) din Legea fundamentala, prevede ca “impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege”.

De asemenea, Avocatul Poporului considera ca, intrucât masurile preconizate privesc drepturile, libertatile si interesele legitime ale personalului bugetar, acestea trebuie sa fie rezultatul negocierilor cu sindicatele, patronatele si cu asociatiile profesionale care, potrivit Constitutiei, contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor.

“Mai mult, toate aceste masuri trebuie sa poarte si girul Consiliului Economic si Social, creat prin revizuirea constitutionala din anul 2003, ca organ consultativ al Parlamentului si Guvernului in stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale”, se mai arata in informarea citata.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.