Companiile se feresc de bugetarii concediaţi: Candidatul privat, preferat şomerului de la stat

Anul 2009 este sinonim cu pierderea locului de munca pentru cel putin 14.300 de bugetari si, cel putin teoretic, cu incercarea gasirii unuia nou. Care sunt sansele ca un fost angajat la stat sa-si gaseasca un loc de munca intr-o companie privata, care sunt bugetarii favorizati din acest punct de vedere si care sunt prejudecatile angajatorilor privati atunci cand la un interviu se prezinta un candidat „de la stat”, sunt intrebari la care au raspuns specialistii in HR chestionati de DailyBusiness.ro.

.
Estimarile specialistilor in HR in ceea ce priveste sansele unui bugetar de a-si gasi un loc de munca intr-o companie privata sunt destul de pesimiste.

„In opinia angajatorilor, o persoana cu experienta in sistemul privat este, in multe cazuri, avantajata la angajare in fata unui contracandidat cu experienta in mediul de stat. Absorbirea bugetarilor disponibilizati va depinde foarte mult de experienta lor profesionala, capacitatea de adaptare, de atitudinea pe care o vor afisa, dar, mai ales, de conditiile salariale pe care le vor solicita„, a declarat Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umane PayLogic.

„Avantajul este ca asteptarile financiare pot fi mai mici comparativ cu o persoana care provine din mediul privat”, a declarat Bianca Moraru Demeter, project manager in cadrul companiei de HR Professional.

Cei 14.000 de oameni vor avea o problema. Majoritatea companiilor private au blocat angajarile, iar 20-30% dintre ele fac concedieri. Exista si sectoare in care fac angajari – FMCG, medical, tutun – care se afla insa in plina dezvoltare si care sunt angajatori foarte pretentiosi. Daca le vine un candidat care a lucrat la stat 7-8 ani, comparativ cu unul care a lucrat 3-4 ani intr-o companie, de obicei concurenta, nu am nici un dubiu ca-l angajeaza pe cel de la privat„, a declarat Bogdan Comanescu, director general al companiei de training Accelera.

Sunt zone unde oamenii de la stat ar fi bine primiti. De exemplu, in domeniile in care se gasesc destul de greu specialisti, cum este cel al taxelor si impozitelor. Ai nevoie oricand de cineva care sa inteleaga foarte bine sistemul de impozitare si care sa dea solutii pentru bunul mers al afacerii. Un specialist din ministerul de Finante este bine venit”, este de parere Dorin Grigorescu, director de HR in cadrul Kraft Foods Romania.

Psihologia bugetarilor de a veni la serviciu la o anumita ora, de a primi salariu indiferent de rezultatele obtinute, nu se potriveste cu sistemul de lucru in privat, unde este foarte necesara flexibilitatea, dorinta de a duce proiectele pana la sfarsit, responsabilitatea rezultatului proiectelor tale, initiativa. Apoi, platirea orelor suplimentare. Marea majoritate a angajatilor de la privat fac ore suplimentare fara sa fie platiti si o fac natural, nici nu isi pun problema sa le fie platite”, a declarat Bogdan Comanescu.

DailyBusiness.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Preda spune

    Da,patronilor le plac de romanii prosti(am fost si eu printre ei la inceput cand eram nou pe piata muncii )care fac munca nema,munca care fac conturile mari patronilor;cand firma e in plina dezvoltare,se fac ore suplimentare la greu,binenteles fara prime de multumire pentru efortul depus;atunci cand firma e intr un regres,primul lucru care l face patronul pentru a nu i scadea profitul prea mult este disponibilizarea angajatilor,fara a se uita in trecut si sa si aminteasca ca a fost o perioada cand angajatii au facut un efort moca pentru a i rotunji veniturile ,,patronului,,roman.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.