Consiliul Concurenţei a sancţionat Agricola Bacău cu 40.000 de lei

Consiliul Concurentei a aplicat o amenda contraventionala in valoare de circa 40.000 lei societatii Agricola International SA Bacau pentru punerea in practica a unei operatiuni de concentrare economica, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Operatiunea de concentrare economica s-a realizat la data de 13 februarie 2008 prin dobândirea controlului unic de catre SC Agricola International SA Bacau asupra SC Avicola Lumina SA Constanta.

În perioada dintre data realizarii operatiunii de concentrare economica si data emiterii de catre Consiliul Concurentei a deciziei de autorizare a operatiunii, societatea achizitoare, Agricola International, a pus in practica operatiunea in cauza, prin luarea de masuri administrative si economice in cadrul societatii achizitionate, Avicola Lumina.

Masurile au vizat: numirea de membri in conducerea agentului economic achizitionat, adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli, precum si adoptarea planului de afaceri si adoptarea planului de investitii ale agentului economic achizitionat.

Conform prevederilor Legii concurentei nr.21/1996, republicata, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica este mai mare decât echivalentul in lei a 10 milioane de euro si exista cel putin 2 agenti economici implicati in operatiune care sa realizeaze pe teritoriul României, fiecare in parte, o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a 4 milioane de euro.

Obligatia verificarii indeplinirii acestor conditii revine agentilor economici implicati in operatiunea de concentrare economica.

Pentru calculul cifrei de afaceri, in vederea compararii cu pragurile valorice, trebuie respectate si instructiunile cu privire la calculul cifrei de afaceri in cazurile de comportament anticoncurential.

Partile implicate au obligatia sa inainteze autoritatii de concurenta notificarea operatiunii, in termen de 30 zile de la data semnarii actului juridic prin care se realizeaza o concentrare economica, conform regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.