Criza politică din Moldova, într-un punct mort

Este foarte probabil ca in Moldova saracita criza politica sa continue in urmatoarele câteva luni, in cazul in care Partidul Comunist de opozitie va decide sa blocheze procesul de alegere a presedintelui tarii, fortând repetarea alegerilor anticipate in prima jumatate a lui 2010, comenteaza EurActiv.

Partidul Comunist (PCRM) nu il va sustine pe Marian Lupu, candidatul partidelor pro-europene, care impreuna au câstigat alegerile anticipate din 29 iulie a.c., a declarat, luni, un lider al PCRM ziarului rus Kommersant.

Vladimir Turcan, unul dintre liderii Partidului Comunist, a spus ca Lupu este un “tradator” care promoveaza o “politica nationalista radicala”.

Potrivit relatarilor presei, cele 4 partide pro-europene, care au impreuna 53 de reprezentanti din totalul de 101 membri ai Parlamentului – suficienti pentru a forma un guvern, dar prea putini pentru a-si impune propria optiune in ceea ce priveste presedintele tarii – au decis ca Lupu va fi candidatul lor pentru prezidentiale.

Pentru a obtine acest lucru, ei vor avea avea nevoie de sprijinul a cel putin opt parlamentari comunisti. Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra au format o “Alianta pentru Integrare Europeana”, incercând sa scoata Moldova din impasul care dureaza de luni de zile din cauza crizei economice care a lovit mica natiune.

Prima sedinta a Parlamentului, asteptata sa aiba loc pe 28 august a.c., va implusiona procedura de formare a unui nou guvern si de alegere a unui presedinte care il va inlocui pe liderul comunist Vladimir Voronin, care nu poate primi un al treilea mandat consecutiv.

În ultimele zile, presa a relatat ca, pâna la urma, comunistii s-ar putea sa il sustina pe Lupu, deoarece se tem ca o noua runda de alegeri anticipate nu ar fi in beneficiul lor.

Potrivit Constitutiei tarii, nu pot sa aiba loc doua tururi ale alegerilor anticipate pe parcursul aceluiasi an, iar un nou scrutin anticipat ar putea sa se tina doar in prima parte a lui 2010.

Declaratiile lui Vladimir Turcan par insa sa indice ca Partidul Comunist si-a schimbat strategia, anticipând ca viitorul guvern reformist ar putea primi un vot de blam in eventualitatea unor alegeri anticipate in 2010, ce ar veni dupa perioada de iarna in care criza economica isi va fi pus si mai tare amprenta asupra cetatenilor moldoveni.

“PCRM a anuntat ca se va retrage pentru a constitui o opozitie dura care – in conditiile crizei economice – i-ar putea conferi un avantaj in lupta politica”, a afirmat liderul comunist.

Analistii occidentali se asteapta ca economia tarii sa scada cu 9% spre sfârsitul toamnei, pe masura ce banii trimisi in tara de cei plecati la munca in strainatate vor fi tot mai putini, iar multi experti sustin chiar ca tara are neaparata nevoie de un imprumut de la FMI.

În plus, situatia din Moldova s-ar putea destabiliza si mai mult ca urmare a evolutiilor din regiunea separatista Transnistria.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.