Disperarea Europei de Est

În timp ce Occidentul a inceput sa iasa din criza, tari precum România, Bulgaria si Croatia continua sa lunece pe o panta descendenta. Astfel, premierul României, Emil Boc, vrea sa-i trimita pe toti angajatii de la stat in concediu fara plata de 10 zile.

Cauza unei decizii atât de ciudate se afla, pe de o parte, in dorinta Fondului Monetar International (FMI) de a reduce cu 10% cheltuielile prea mari pentru intretinerea personalului de stat din tarile Europei de Est, iar pe de alta parte – in faptul ca Bucurestiul nu-si poate permite sa disponibilizeze fiecare al zecelea angajat, noteaza, marti, cotidianul german Berliner Zeitung.

Dupa cum subliniaza ziarul citat, criza economica din tarile est-europene s-a extins si asupra politicii.

În Croatia, de exemplu, din cauza planului sau privind implementarea “impozitului anti-criza” de 3% si a reducerilor substantiale a salariilor, premierul croat Jadranka Kosor a pierdut brusc din popularitate.

Potrivit Berliner Zeitung, in timp ce in Germania sau Franta se inregistreaza primele semne de revigorare economica, multe tari din Europa de Est abia urmeaza sa traverseze vremurile cele mai dificile.

În România, scaderea economica s-a accelerat, fiind, in al doilea trimestru, cu 2% mai mare decât se astepta. Si in Croatia prognoza anuala a fost revizuita in minus cu 4%.

Lucrurile sunt si mai dramatice in Ucraina si Letonia – in aceste tari nu se vede nici macar capatul tunelului.

În opinia lui Vladimir Gligorov, expert in problemele Europei de Est de la Institutul International pentru Studii Economice de la Viena, exista 3 cauze principale care au dus la o discrepanta atât de mare intre Est si Vest.

În primul rând, spre deosebire de bancile occidentale, cele estice nu mai acorda credite; in al doilea rând, tarile din Europa de Est nu au mijloace financiare pentru pachete conjuncturale;

in al treilea rând, in Europa de Est angajatii sunt demisi mai usor, ceea ce in anumite conditii reprezinta un fel de “supapa”.

Potrivit Berliner Zeitung, acest ultim aspect se remarca cel mai evident in România, unde nivelul somajului a atins in iunie nivelul record din ultimii 8 ani.

Faptul ca valutele nationale ale tarilor din Europa de Est nu s-au prabusit (dupa cum se prognoza pâna de curând) nu este considerat de Gligorov un motiv de bucurie.

În opinia expertului, citat in final de publicatia berlineza, actuala situatie legata de valutele nationale demonstreaza ca, in conditiile unui consum in scadere, a scazut si cererea de valuta, insa acest lucru are pentru o valuta nationala un efect de stabilizare destul de anemic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.