Imigranţii din Peninsulă nu iau locurile de muncă ale italienilor

Cresterea numarului de imigranti din Italia in ultimii ani nu s-a reflectat in diminuarea locurilor de munca pentru italieni, ci, dimpotriva, a creat mai multe oportunitati de angajare pentru acestia, in domenii cu grad mai ridicat de specializare, concluzioneaza un studiu prezentat marti de Banca Italiei.

Afluxul de muncitori straini angajati in diferite industrii a dus la o crestere a locurilor de munca pentru italienii cu un nivel de studii mai ridicat, capabili sa asigure functii de gestiune si administrative in intreprinderi, se subliniaza in analiza referitoare la imigratie, cuprinsa intr-un raport al Bancii Centrale de la Roma despre economia celor 20 de regiuni italiene.

Totodata, si femeile italiene au beneficiat de numarul mai mare de imigrante angajate in sectorul asistentei sociale ca ingrijitoare de batrâni si copii, reducându-se in acest fel impactul traditionalelor reguli ale legaturii dintre parinti si copii.

Astfel, numarul femeilor italiene care fac studii superioare sau au un loc de munca independent a crescut.

Pe lânga aportul pozitiv pe piata muncii, imigrantii, majoritatea cu vârste cuprinse intre 20 si 45 de ani, au contribuit si la stoparea fenomenului de imbatrânire accelerata a populatiei Italiei, precum si la reimprospatarea cu noi contributori a sistemului de pensii din Peninsula.

De asemenea, in rândul imigrantilor din Italia se constata o rata a somajului mult mai scazuta decât cea de la nivelul populatiei majoritare, acest fenomen fiind accentuat de difuzia muncii la negru si de faptul ca obtinerea permisului de sedere in Peninsula este conditionata, conform legislatiei actuale, de detinerea unui loc de munca.

Pe de alta parte, câstigul mediu al imigrantilor este mult mai redus, reprezentând doar circa 50-60% din nivelul inregistrat in rândul italienilor, chiar si in situatiile când este prestata aceeasi munca.

În plus, forta de munca a imigrantilor, care au oricum si un nivel de instruire mai redus decât al italienilor, este folosita mai ales in IMM-uri, intreprinderi cu un nivel de productivitate mai redus.

Diferentele sociale intre zonele de nord si centru ale Italiei si Mezzogiorno pot fi constatate si la nivelul comunitatii imigrantilor, strainii din zona meridionala având un nivel de educatie, câstiguri salariale si o rata a somajului inferioare celor existente in regiunile nordice si centrale.

Studiul Bancii Italiei trage insa un puternic semnal de alarma fata de situatia noii generatii de imigranti, copiii actualilor adulti.

Astfel, in rândul copiilor imigrantilor din Italia “se inregistreaza rate ridicate ale abandonului scolar, precum si un nivel de competente mai redus decât cel dobândit in scoala din Peninsula de colegii lor italieni, care si acestia sunt oricum mai slab pregatiti in momentul actual fata de media internationala din tarile dezvoltate”, constata analiza mentionata.

Din nou, copiii imigrantilor din Mezzogiorno au mai multe dificultati in a invata si in a se integra in scoala italiana decât copiii strainilor din zonele de nord si centru.

Studiul Bancii Italiei mai arata ca nivelul de integrare a imigrantilor in societatea italiana creste progresiv odata cu durata mai lunga a sederii lor in Peninsula, semnalând astfel indirect si necesitatea unei reconsiderari a legii acordarii cetateniei care restrânge foarte mult accesul strainilor la cetatenia italiana, in ciuda unui numar foarte mare de ani petrecuti in aceasta tara.

Potrivit datelor institutului national de statistica de la Roma, in Italia traiesc aproximativ patru milioane de imigranti cu statut legal (1,1 milioane români), reprezentând circa 6,5% din populatia totala a tarii de 60 milioane.

În Peninsula se afla insa, potrivit unor estimari neoficiale, si intre unu si doua milioane de imigranti fara rezidenta legalizata.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.