Legea salarizării unice – discrepanţe uluitoare

1

– Legea salarizării unice în sectorul bugetar, pe care Guvernul se pregăteşte să o avizeze astăzi, urmând a şi-o asuma în Parlament cât de curând, perpetuează şi chiar introduce discrepanţe uluitoare

– Învăţământul şi Sănătatea rămân veşnicele codaşe

.
În ultima formă a proiectului legii, avizată de Ministerul Finanţelor Publice, Învăţământul şi Sănătatea rămân codaşe, în timp ce administraţia publică centrală şi locală, precum şi magistratura conduc clasamentul lefurilor din sectorul bugetar.
.

Exemple de salarii

Câteva exemple particulare scot în evidenţă poziţionări aberante în grile şi chiar o gravă eroare legislativă – existenţa în grilă a unui salariu sub salariul minim pe economie (punctajul pentru muncitorul necalificat este 0,80, adică 480 de lei – la nivelul de acum al salariului minim)

Un preot debutant sau un ofiţer aspirant pe o navă fluvială, deci oameni cu studii superioare, vor avea un punctaj de 1,20, respectiv un salariu de 720 sau 900 de lei, la fel ca un referent debutant, un tehnician debutant la protecţia mediului sau siguranţa alimentelor (toţi cu studii medii).

Iar un îngrijitor de animale, tot debutant, va avea 1,15 puncte, adică 690, respectiv 862,5 lei! Grefierul sau arhivarul debutant vor avea peste preot/ofiţer/scafandru debutant, adică 1,25 puncte – 750/937,5 lei. Cu doar 0,05 puncte sub dentistul debutant (780/975 lei).

Un secretar de comună cu până la 3.000 de locuitori va avea 4,55 de puncte, respectiv 2.730/3.412,5 lei, în vreme ce un lector universitar cu vechime de peste 40 de ani şi gradaţie maximă va avea abia 3,85 puncte (2.310/2.887,5 lei), un profesor cu grad didactic I, vechime peste 40 de ani şi gradaţie maximă va avea 4,10 puncte (2.460/3.075 lei), iar un medic primar cu gradaţie maximă 5,10 puncte (3.060/3.825 lei).

Şefii de birouri din administraţiile publice locale (sa nu mai vorbim de cei din administraţia centrală) sunt cu mult peste aceste valori.

Integral în Gândul

Cititi si

Cu ce salarii rămân angajaţii din administraţia centrală, potrivit legii unice de salarizare

.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. alexy spune

    in toate discutiile sa facut referire la legea salarizarii din germania. aici sa gasesc referinte http://oeffentlicher-dienst.info/ sau http://de.wikipedia.org/wiki/Besoldung
    As dori sa precizes ca 1- alesi nu au cum sa fie incadrati intro o lege cu bugetari, indemnizatia lor (ca nu e vorba de salariu) tine de legile de functionare al institutilor respective. O lege care ar prevedea aceasi conditie intre bugetari si demnitari ar incalca nu stiu cate normele europeane si ar castiga usor orce proces la instantele Ue. 2- germania e stat federal-in legea se prevede un diferentier intre regiunile in functie de costul vietii. 3- legea prevede categoria A care merge de A2 pina A16, categoria B1 pina B11, Categoria R(judecatori) R1-R10 Categoria W (profesori) de la W1 la W3.
    sa dam ctv exemple legea prevede perioda de formare de minim 6 luni la 3 ani, perioda de proba inainte de a semna contract de angajare trece de la 1 an la 3 ani. Judecatori au drept la paza si multe alte. sa face distinctia intre functile la care pot sa acesezi fara studi superiore dar daca faci universitate poate sa cresti(ex politist poate se inceapa de la ultima treapta pina la sef de politia atunci intra in categoria A) bugetari care trebuie sa fie licentiati pentru postul respictiv (functionari din ministere categoria B sau profesori W). Adica o chestie seriosa, fata de prostia care se discute aic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.