România nu va importa grâu pentru asigurarea consumului intern

România nu va fi nevoita sa importe grâu pentru asigurarea consumului intern, cel putin pâna in primavara lui 2010, a declarat marti directorul general in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

“Desi au aparut numeroase informatii ca productia mica de grâu din acest an si calitatea slaba a acesteia nu vor putea asigura consumul intern de grâu, pot afirma ca, in baza datelor pe care le avem la minister, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri, cel putin pâna in primavara lui 2010.

Evident, nu fac referire la contractele de import aflate in derulare, care nu au nicio legatura cu actuala recolta de grâu si care sunt pe cantitati nesemnificative”, a precizat Botaniu.

Acesta a afirmat ca, in general, in Europa recoltele de grâu au fost scazute in 2009, singurele tari de unde am putea importa ar fi Rusia si Ucraina, care, la rândul lor, au avut recolte de slaba calitate.

Potrivit sursei citate, desi inca nu se cunoaste, in totalitate, calitatea recoltei de grâu, cel putin trei milioane de tone, dintr-un total de 5,2 milioane tone obtinute in acest an, vor fi panificabile.

“Si in cazul in care vom avea doar doua milioane tone panificabile, consumul intern este de 250.000 tone lunar, iar aceasta cantitate ar fi suficienta pentru cel putin 8 luni de zile, adica pâna in mai 2010”, a afirmat Botanoiu.

De asemenea, directorul general in MAPDR a mai adaugat ca in perioadele in care exista productii mici de grâu au loc miscari semnificative pe piata grâului pentru asigurarea stocurilor, ceea ce nu se intâmpla pâna in prezent.

Un alt argument al oficialului MAPDR ar fi cel dat de criza economica, care in mod normal reduce consumul, ceea ce ar face posibil sa inregistram un consum mai mic in 2009 si 2010 pe aceasta piata.

Botanoiu a mai spus ca, desi seceta si conditiile extreme au afectat culturile agricole in acest an, inclusiv grâul, foarte putini agricultori au venit sa ceara despagubiri.

“Teoretic, toti au inregistrat pagube din cauza secetei si ploilor abundente, dar nu au depus dosare la Ministerul Agriculturii pentru obtinerea despagubirilor. Avem deocamdata doar câteva din judetele afectate cel mai puternic, cum ar fi Tulcea sau Constanta”, a spus Daniel Botanoiu.

Marii producatori agricoli din România au anuntat ca fenomenele meteo extreme si seceta au redus, in medie, cu 45% productia de grâu in 2009, cantitatea obtinuta cifrându-se la doar 4-4,2 milioane de tone de grâu, fata de 5,2 milioane tone anuntate de MAPDR si de peste 7 milioane tone obtinute in 2008.

Acest lucru ar putea determina România sa apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.