Subvenţiile europene încasate necuvenit vor fi restituite

Toti crescatorii de ovine care au beneficiat pe nedrept de subventii europene vor trebui sa le restituie, conform procedurilor europene, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

Acesta a precizat ca, in prezent, a trimis Corpul de Control in teritoriu, in judetele in care au existat semnale ca mai multi fermieri au solicitat subventii pentru animale care nu exista, iar in momentul in care va fi finalizat, datele vor fi facute publice.

“Nu vreau sa acuz fara sa am o baza si pentru ca nu am deocamdata o estimare a pagubelor. Din acest motiv am trimis Corpul de control in teritoriu si când vom finaliza controalele vom face publice datele.

Daca lucrurile stau asa cum s-a semnalat in presa, cei care au beneficiat de subventii vor trebui sa le restituie conform procedurilor UE. Ca le vor restitui acum sau la anul, asta depinde de APIA.

Agentia practica o forma de recuperare a subventiilor luate pe nedrept, nu numai in sectorul zootehnic, ci si in cel vegetal”, a precizat Ilie Sârbu.

Subventiile in sectorul zootehnic se acorda numai din bugetul national, prin platile complementare, anul trecut fiind acordata pentru specia ovina-caprina, o suma de 43,9 lei/cap de animal.

Potrivit datelor APIA, controalele in teren pentru acordarea subventiilor in sectorul zootehnic se realizeaza pe un esantion de 15% dintre efectivele pentru care au fost solicitate subventii si 100% din punct de vedere administrativ.

Anul trecut, din 6,5 milioane de capete ovine-caprine solicitate la plata au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse la plata 995.000 de capete.

În momentul de fata, APIA nu detine date referitoare la fermierii care au incasat subventii necuvenite in sectorul zootehnic.

Potrivit unor date aparute in presa, mai multe ferme zootehnice din Tulcea au solicitat subventii europene pentru zeci de mii de oi care nu exista, iar Garda Financiara investigheaza mai multe cazuri de evaziune fiscala cu oi exportate ilegal pentru care s-au incasat subventii de la Uniunea Europeana.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.