500.000 de euro – bani de la UE pentru „managementul zimbrului”

În prezent, în Revervaţia de la Vânători Neamţ, există 28 de zimbri pentru care se pregăteşte un plan de reintroducere a acestui animal-simbol în pădurile ţării.

.

„Recent am depus documentaţia pentru obţinerea de fonduri structurale pentru facilitarea punerii în libertate a zimbrilor, prin construirea unor noi ţarcuri. Proiectul este aprobat, mai trebuie doar semnat şi să primim banii. Finanţarea este de 500.000 de euro pentru o perioadă de trei ani, proiectul urmărind şi îmbunătăţirea statului de conservare”, a spus Sebastian Cătănoiu, administratorul Parcului Natural Vînători Neamţ.

Zimbrii din grădina zoologică vor intra şi ei în acest program, urmînd să fie înlocuiţi cu alte exemplare. Unul dintre obiective este de a realiza un Centru de Reproducere şi Management al Zimbrului cu toate utilităţile necesare: ţarcuri de carantină, ţarcuri de acomodare, ţarcuri de preeliberare, laborator biologic.

Un studiu făcut în 1998 de către Societatea Zoologică din Londra confirma viabilitatea ecosistemelor forestiere din Munţii Neamţului pentru viaţa zimbrului în libertate. Pe această bază, la administraţiei parcului au început acţiunile pentru reintroducerea în libertate a unei specii dispărute de 200 de ani.

„Prezenţa acestuia în libertate poate aduce beneficii pentru dezvoltarea ecoturismului şi a altor servicii conexe, cum ar fi meşteşugurile. Cei şase zimbri aflaţi în grădina zoologică reprezintă, deocamdată, deliciul vizitatorilor. Eliberarea exemplarelor din zimbrărie se face, treptat, în tranşe de doi-trei ani. Unul dintre aceste exemplare aflate în semilibertate poartă un radio-colan pentru a putea fi monitorizat”, a precizat Sebastian Cătănoiu, administratorul Parcului Natural Vînători Neamţ.

Integral în Evenimentul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.