CONSILIERE: „Am fost dat afară de la serviciu fără motiv”

1

„Acum cinci zile am fost dat afară de la serviciu fără niciun motiv. Nu am primit nicio explicaţie pentru această decizie. Angajatorul îşi poate da oamenii afară oricând? Nu trebuie să justifice ceea ce face într-un fel? Nu trebuia înainte să fiu dat afară să mi se facă o evaluare sau prima dată să fiu amendat? Care sunt paşii? Nu este vorba despre o restructurare, pentru că doar eu sunt cel care a fost dat afară. În plus, mi s-a spus că nu mai este nevoie să vin în cele două săptămâni de preaviz la serviciu. Eu, totuşi, mă duc la serviciu, chiar dacă nu mă bagă nimeni în seamă” (Mihai, din Iaşi)

.

Alina Botezatu, Managing partner al companiei Perspective Group:

Legal, angajatorul trebuie să specifice de ce anume a dat afară un angajat. Fie pe baza unei performanţe slabe la locul de muncă, fie pe motiv de desfiinţare a postului. Se poate desfiinţa un singur post din companie, trebuie însă ca pe acel post angajatorul să nu mai încadreze în muncă pe o perioadă de timp delimitat pe nimeni.

În mod normal, perioada de două săptămâni este convenită prin lege ca perioada în care angajatul să poată finaliza proiectele în curs şi în care el/ea poate preda mai departe către alt angajat anumite sarcini (dacă este cazul).

Depinde foarte mult de actele pe care le-ai semnat în momentul în care ai fost anunţat că nu vei mai lucra acolo. Forma oficială de încheiere a contractului a fost demisie, disponibilizare, încetarea cu acordul ambelor părţi? În mod normal, o explicaţie clară ar trebui să primeşti din partea managementului pentru faptul că s-a încetat colaborarea.

Încearcă să discuţi cu cineva din conducere pentru a te lămuri. În acelaşi timp, sugestia mea este să-ţi concentrezi energia şi către căutarea unui nou loc de muncă. Puse în balanţă, timpul petrecut stând degeaba şi discutând cu nimeni în fosta companie este bun pierdut. Şi dacă ai forţa lucrurile şi ai fi primit înapoi, nu ştiu cât de mult ţi-ar plăcea să revii şi să lucrezi într-un astfel de mediu.

Sursa: Evenimentul Zilei

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. prisacariu nicolae spune

    buna ziua am si eu o problema lucrez sau lucram anca nu stiu la o firma de paza si dintro data nu mai sunt asigurat dar si salar nu mai primesc si nimeni nu mia zis nimica ce as putea sa fac ami pot recupera salariile nam mai luat bani de foarte multe luni dar eram asiguret dar de luna asta nici asigurat medical nu mai sunt va multumesc astept un raspuns

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.