Cum se protejează băncile şi întreprinderile împotriva criminalităţii cibernetice

Cu câteva saptamâni in urma, un client al bancii Société Générale a fost foarte surprins când i s-a spus ca ii fusese piratat cardul, deoarece el nu si-a dat deloc seama. Banca Société Générale a constatat ca fusesera efectuate plati aproape in acelasi timp in Franta si in Canada, cu acelasi card.

Imediat, cardul a fost anulat, iar, asa cum se intâmpla atunci când frauda este dovedita, banca i-a rambursat clientului cei 3.000 de euro escrocati, scrie ziarul francez Le Figaro.

Banca si-a dat seama de frauda datorita unui software care analizeaza toate tranzactiile efectuate in lumea intreaga cu carduri bancare franceze.

În acest fel, comerciantii si operatorii lor tehnici care au fost piratati sunt detectati imediat.

“Software-urile au capacitatea de a-i regasi pe toti posesorii de carduri care au efectuat plati acestor comercianti”, precizeaza un bancher.

Toate bancile franceze sunt asociate programelor de combatere a fraudei, in special prin GIE Carte Bleue.

În paralel, sectorul bancar mondial a pus la punct norme internationale pentru toti actorii, de la comercianti pâna la banci, vizând securizarea datelor sensibile ale cardurilor bancare (numar, data de valabilitate…).

Dar nici acest lucru nu este suficient. Banca centrala a Frantei a recomandat retelelor sa consolideze securitatea platilor prin Internet.

Pentru a ajuta bancile si intreprinderile sa-si protejeze sistemele de informatii si datele sensibile, un numar restrâns de editori de software propun instrumente corespunzatoare.

Editorul israelian Check Point Software este lider mondial in domeniul “firewalls”, al software-ului si al echipamentelor mici, care protejeaza impotriva hackerilor, spyware-ului si furtului de identitate.

Companiile americane Symantec si McAfee, societatea rusa Kaspersky Lab, intreprinderea finlandeza F-Secure si cea japoneza Trend Micro propun o intreaga panoplie de software, de la simplul antivirus de protejare a PC-ului unei mici intreprinderi pâna la instrumentele complexe pentru retelele informatice ale grupurilor internationale.

Societatea Kaspersky Lab, printre clientii careia figureaza Airbus, France Télécom sau BBC, este specializata in protectia impotriva asa-ziselor “malwares”, software-urile rau intentionate (programe care se “strecoara” in calculatoare ca sa fure date).

Este fara indoiala metoda folosita de tânarul informatician de 28 de ani Albert Gonzalez si de complicii sai rusi. Ei ar fi implantat aceste “malwares” in serverele anumitor intreprinderi.

Deoarece “in majoritatea marilor baze de date ale editorilor americani si a sistemelor de exploatare exista falii”, potrivit unui expert.

Astfel, datorita acestor “usite lasate deschise de malware”, pot si serviciile de informatii americane sa intre la distanta in sistemele informatice ale unor firme, ca intr-un film de spionaj.

“Furtul de date de catre angajatii nemultumiti, promisiunile inselatoare de câstiguri rapide sau chiar delictele de cybercriminalitate se multiplica.

Fiecare asemenea actiune provoaca panica in cadrul intreprinderilor, care aplica de urgenta “patchs” (programe de corectie)”, adauga Dave DeWalt, director general al McAfee, care va tine o conferinta despre “Întreprinderea fata in fata cu cybercrima organizata”, la Paris, la 10 septembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.