EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Cum subminează Ierusalimul turismul

0

În ritmul in care apar restrictiile israeliene, turistii straini se vor vedea, nu peste mult timp, nevoiti sa aleaga: fie vizita in Israel, fie vizita in teritoriile palestiniene. Circulatia intre cele doua zone va deveni aproape imposibila.

Si aceasta spre mânia aparatorilor drepturilor omului israelieni si palestinieni, care vad aici o incalcare a legilor internationale, scrie cotidianul belgian La Libre Belgique.

Accesul in Gaza via Israel este deja interzis de mult timp oricarui strain.

Chiar si diplomatii si cei care au sarcini umanitare nu sunt admisi in Gaza decât cu multe restrictii, cu autorizatie punctuala eliberata de armata israeliana.

Si oricine intra in aceasta zona prin Egipt, trebuie sa iasa tot prin Egipt. Dar, pâna nu demult, restrictiile nu se refereau la Cisiordania.

Orice vizitator strain putea sa intre si sa iasa din Cisiordania prin Israel fara prea multe obstacole.

Si nu conta daca turistul sosea in aceasta regiune pe aeroportul Ben-Gurion, aproape de Tel-Aviv, sau pe podul Allenby, unde statul Israel controleaza trecerea intre Iordania si Cisiordania.

Ocazional, aparea si câte un “agitator”, considerat de autoritatile israeliene indezirabil si trimis imediat la frontiera.

Or, in prezent, Ministerul israelian de Interne complica lucrurile si in privinta Cisiordaniei, continua La Libre Belgique.

În speta, la podul Allenby pe care intra in special palestinieni din diaspora, posesori de pasapoarte straine, precum si alti palestinieni care au legaturi economice, umanitare, socio-culturale in Cisiordania.

De câteva luni, vamesii israelieni au adaugat pe viza de intrare mentiunea “Doar Autoritatea Palestiniana”, fapt care limiteaza sejurul in Cisiordania.

Oricine vrea sa mearga si in Israel, trebuie sa ceara o autorizatie de la COGAT, coordonatorul activitatilor guvernamentale israeliene in aceste teritorii.

Chiar daca nu este vorba decât de o vizita, asa cum multi dintre turisti doresc, in regiunea palestiniana a Ierusalimului de Est, aflata sub control israelian. Si daca dam crezare marturiilor, COGAT, care coopereaza cu armata, nu ar avea intotdeauna o atitudine politicoasa.

În acelasi timp, pe aeroportul Ben-Gurion, functionarii Ministerului de Interne ar fi inceput sa le ceara strainilor sa se angajeze sub semnatura ca nu merg in Autoritatea Palestiniana fara un permis eliberat de COGAT.

Masura nu se aplica inca tuturor celor ce sosesc, dar, in orice caz, unui numar din ce in ce mai mare. Daca turistul spune ca isi propune sa ajunga si in Cisiordania, risca sa fie rugat sa faca cale intoarsa si sa intre prin podul Allenby, sau i se va pune mentiunea “Doar Autoritatea Palestiniana”.

Fapt care il va impiedica dupa aceea sa revina in Israel, chiar si numai pentru a pleca de pe aeroportul Ben-Gurion.

Consulatul general al Statelor Unite la Ierusalim si-a postat chiar, cu putin timp in urma, pe pagina sa internet o avertizare care ii informeaza pe cetatenii americani de noua politica israeliana, mentionând ca el nu ii va putea ajuta in acest domeniu.

Toate acestea incalca in mod aparent al doilea acord de la Oslo, semnat in 1995 de Israel si de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei pentru Autoritatea Palestiniana.

Una din clauzele acordului prevede ca “turistii care se indreapta spre Cisiordania si spre Fâsia Gaza, venind din tari care au relatii diplomatice cu Israel, si care au trecut printr-un punct de trecere international, nu vor mai trebui sa fie supusi altui control de intrare inainte de intrarea lor in Israel”.

Israelul nu da nici o explicatie oficiala. Este cunoscut insa argumentul sau referitor la securitate.

Chestiunea trezeste totusi nemultumirea propriului sau Minister al Turismului, care vede cum i se naruiesc perspectivele unor excursii si calatorii organizate care asociaza siturile de interes din cele doua regiuni.

Ea provoaca de asemenea perplexitatea promotorilor israelieni ai dezvoltarii regionale, care vorbeau cu satisfactie, in ultimul timp, despre prosperitatea care prindea din nou viata in Cisiordania si care se tem acum ca ritmul acesteia se va incetini.

Aflat, in urma cu trei saptamâni, in vizita pe podul Allenby, premierul Netanyahu nu se lauda, el insusi, cu imbunatatirile pe care guvernul sau le aduce zilele acestea functionarii terminalului frontalier, cu scopul de a incuraja avântul economic palestinian.

Dar pentru moment, aceste imbunatatiri se limiteaza, in esenta, la prelungirea programului de lucru al terminalului, conchide La Libre Belgique.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.