Germania urmează să scoată pe piaţă 1 milion de maşini electrice

Guvernul german a adoptat, miercuri, un program prin care se vor pune in circulatie un milion de masini electrice pâna in anul 2020, transmite AFP. Proiectul, adoptat de Guvernul de coalitie german, prevede incurajarea cercetarilor si adoptarea normelor pentru masinile electrice, de la baterii pâna la sisteme de reincarcare.

Oficialii berlinezi au precizat ca suma de 500 de milioane de euro din planul de relansare bugetara este destinata masinilor electrice.

Organizatiile pentru protectia mediului sperau ca Executivul va acorda o prima pentru cumpararea primelor masini electrice, in valoare de 5.000 de euro, insa programul nu prevede nimic in acest sens, ceea ce a suscitat critici la adresa Guvernului, in conditiile in care acesta a investit 5 miliarde de euro in prima de casare, in scopul cresterii vânzarilor la masinile “traditionale”.

“Guvernul a pus in aplicare prima de casare pentru a vinde o tehnologie veche, dar nu are in vedere incurajarea cumpararii noilor masini electrice”, a criticat presedintele grupului parlamentar al Verzilor, Renate Künast, citat, miercuri, de cotidianul Weser-Kurier.

Totodata, ministrul Transporturilor, Wolfgang Tiefensee, a declarat ca producatorii germani vor incepe productia in serie de masini electrice abia in 2011.

Ministrul Economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, estima, miercuri, ca este necesara incurajarea cumpararii de masini electrice, dar ca aceasta este o problema care tine de guvernul viitor, viitoarele alegeri legislative având loc pe 27 septembrie.

În opinia ministrului Economiei, “accentul trebuie pus pe cercetare”, in special in ceea ce priveste bateriile cu litiu, destul de grele, cu slaba autonomie si scumpe.

“Nu trebuie sa trecem de la dependenta de petrol la dependenta de baterii”, a adaugat Guttenberg, pledând pentru o productie nationala, in conditiile in care tarile asiatice au un avans considerabil in acest domeniu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.