Ieşirea din criză depinde de exporturile SUA şi de importurile Chinei

Recuperarea economiei globale a inceput, dar, pentru a o sustine, Statele Unite ale Americii vor trebui sa se orienteze spre exporturi, iar Asia spre importuri, considera Olivier Blanchard, economist sef la Fondul Monetar International (FMI), citat de cotidianul spaniol “El Mundo”.

Oficialul FMI se teme insa ca productia economica potentiala va fi mai mica fata de cea de dinaintea declansarii crizei financiare.

“Recuperarea nu va fi simpla. Criza a lasat cicatrice profunde, care vor afecta atât oferta cât si cererea, timp de mai multi ani”, explica Blanchard.

Consumul american, ce reprezinta 70% din economia tarii si un mare procent din cea globala, nu isi va recapata repede forta in urma crizei, din cauza pierderilor de miliarde de dolari derivate din prabusirea pietelor bursiere si locuintelor.

În plus, acum elementul cheie este economisirea, ceea ce inseamna ca americanii cu greu vor reincepe sa cheltuiasca cu totala libertate, astfel incât, SUA si asociatii lor comerciali vor trebui sa faca fata ajustarilor.

Astfel, economiile emergente din Asia, in special China, vor avea un rol mai important.

“Din punctul de vedere al SUA, o reducere a excedentului de cont curent al Chinei va ajuta la cresterea cererii si la sustinerea recuperarii americane”, a spus oficialul FMI adaugând ca “asta va rezulta din cresterea importurilor SUA, care va ajuta la recuperarea economiei mondiale”.

Dar, pentru a-si creste cererea interna, China va trebui sa ofere o retea de securitate mai puternica si sa creasca accesul populatiei la credite, ceea ce ii va face pe consumatorii sa economiseasca mai putin si sa cheltuiasca mai mult.

“Atât cresterea cererii de importuri a Chinei, cât si aprecierea yuanului vor duce la cresterea exporturilor nete ale SUA”, a spus Blanchard.

Acesta a subliniat ca majoritatea tarilor vor inregistra o crestere economica pozitiva in urmatoarele trimestre, dar, probabil, aceasta va fi destul de slaba pentru a reduce somajul, care va atinge vârful la intrarea in anul viitor.

O buna parte din aceasta crestere va deriva din stimulentele fiscale si reconfigurarea stocurilor, doi factori ce vor trebui sa dispara, deoarece stimulentele vor presupune costuri pentru crestere in viitor.

Daca nu vor avea loc miscari pentru exporturi mai mari ale SUA si importuri mai consistente ale Asiei, viitorul va fi foarte sumbru.

În acest caz, o slaba recuperare in SUA va conduce, probabil, la o intensa presiune politica pentru extinderea stimulentelor fiscale, pâna când isi va reveni cererea interna.

Daca reprezentantii guvernului vor rezista in fata acestei presiuni, recuperarea in SUA va fi foarte lenta, a semnalat oficialul FMI, dar, daca acestia cedeaza presiunii, ridicatele deficite fiscale vor persista, dând nastere la indoieli privind sustenabilitatea datoriei, titlurile emise de Guvern si dolar.

În acest scenariu, dolarul ar putea sa se deprecieze “intr-o maniera dezordonata, dând nastere unui nou episod de instabilitate si de incertitudine ridicata, ceea ce ar putea afecta recuperarea”, a avertizat Blanchard.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.