Oslo, Zurich si Copenhaga, cele mai scumpe oraşe din lume

Oslo, Zurich, Copenhaga, Geneva si Tokio sunt cele mai scumpe orase din lume, dar, totodata, si metropolele unde salariile sunt cele mai ridicate, conform unui studiu efectuat de banca UBS in 73 de orase de pe toate continentele, dat publicitatii, miercuri, de agentia spaniola de stiri EFE.

Raportul se bazeaza pe analizarea unui cos de cumparaturi, cuprinzând 122 de bunuri si servicii, iar, conform acestuia, locuitorii celor cinci orase mentionate platesc, in medie, cu 20% mai mult decât in unele localitati din Europa Occidentala.

La polul opus, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi si Mumbai sunt cele mai ieftine orase. Studiul contine, de asemenea, o comparatie a salariilor.

Astfel, angajatii din Copenhaga, Zurich, Geneva si New York au cele mai mari salarii brute, iar in ceea ce priveste salariile nete, doua orase elvetiene, Zurich si Geneva, conduc in clasament, beneficiind de un salariu brut “extraordinar” de ridicat, combinat cu un procent relativ scazut al retinerilor.

În schimb, un salariat de nivel mediu din New Delhi, Jakarta, Manila si Mumbai câstiga mai putin de a cincea parte din salariul pe o ora al unui elvetian.

Cercetarea mai demonstreaza ca preturile din Europa de Est si cele din Europa Occidentala nu au ajuns la un nivel prea asemanator, in ciuda extinderii Uniunii Europene in 2004.

Un cos care cuprinde 95 de bunuri si 27 de servicii este cu 35% mai ieftin in orasele din tarile din Europa de Est membre ale Uniunii Europene decât in cele din Europa de Vest. Si lucratorii din orasele din Europa de Vest primesc salarii brute de cel putin trei ori mai mari decât colegii lor din Est.

Veniturile cele mai mici sunt in Bucuresti si Sofia, iar nivelul salariilor din România si Bulgaria, care au intrat in UE in 2007, este comparabil cu acela din Columbia si Thailanda.

Studiul mai arata ca alimentele cele mai scumpe se vând in Tokyo, Zurich si Geneva.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.