„Prima Casă” i-a dezamăgit pe ieşeni

Primit cu entuziasm si considerat de multi drept solutia salvatoare pentru sectorul imobiliar, Programul „Prima Casa” intarzie sa-si faca simtite efectele. In acelasi timp, tot mai multi dintre tinerii care isi pusesera sperantele de a-si achizitiona o locuinta prin intermediul acestui program incep sa se simta dezamagiti.

Ei si-au depus dosarele si asteapta sa intre in posesia creditului necesar pentru a-si cumpara apartamentul dorit, dar vestile bune intarzie.

Tot mai multi clienti care au apelat la noi sa le gasim locuinte pe care sa le cumpere prin intermediul Programului «Prima Casa» se declara dezamagiti si incep sa fie neincrezatori. Inca nu s-a auzit ca si-ar fi cumparat cineva vreo casa sau vreun apartament prin intermediul acestui program.„, spune Daniel Chisca, specialist in piata imobiliara al agentiei Imobil Center SRL.

O alta agentie aflata in aceeasi situatie este compania Casa Ta. Patronul acesteia afirma ca are peste 10 clienti care au apelat la serviciile sale pentru a le gasi o locuinta pe care sa o cumpere prin acest program, dar ca institutiile responsabile nu au oferit inca niciun raspuns.
Toti clientii si-au ales deja apartamentele pe care ar vrea sa le cumpere, numai ca tranzactiile sunt blocate in absenta unor aprobari din partea celor responsabili.

Potrivit reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), autoritatea abilitata sa garanteze creditele acordate prin intermediul Programului „Prima Casa”, au fost primite pana acum, la nivel national, 602 solicitari de garantare pentru achizitia de locuinte finalizate in Programul „Prima Casa”, cu o valoare totala de 25,2 milioane euro.

Dintre acestea, 464 dosare au fost deja aprobate, iar celelalte se afla in analiza. 27 dintre dosarele aprobate provin din judetul Iasi.

Reprezentantii bancilor implicate in Programul „Prima Casa” apreciaza ca principalii vinovati de tergiversarea aprobarii contractelor de imprumut nu sunt nici bancile si nici statul, ci… „formularistica„.

Deocamdata inca nu s-au dat imprumuturi deoarece este un rodaj al procedurii, in care fiecare parte din acest program isi analizeaza posibilitatile. Din cate s-a observat pana acum, formularistica ne omoara. In acest program, cel mai mult dureaza colectarea documentatiei necesare dosarului de contractare a imprumutului si a actelor prin care se poate dovedi faptul ca solicitantii nu au alte proprietati„, a declarat Corneliu Cojocaru, purtator de cuvant al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare iesene, o parte dintre cei care au apelat la Programul „Prima Casa” pentru a-si achizitiona un imobil vizeaza apartamentele cu doua camere.

Sursa: Flacara Iasului

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.