EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Socola, pensiune pentru alcoolicii ieşeni

0

Spitalul de Psihiatrie Socola ofera casa si masa gratis pentru betivi. 80% dintre urgentele care ajung aici sint reprezentate de consumatorii de alcool. Foarte putini insa dintre acesti pacienti isi justifica sederea aici. Medicii spun ca doar 5% dintre betivi prezinta o tulburare psihica dupa ce se trezesc.

Alcoolicii sint gasiti de multe ori cazuti in strada, iar de aici Politia ii aduce la spital. Medicii nu pot refuza pacientul pentru ca exista riscul ca acesta sa manifeste totusi o problema psihica.

Legile proaste fac astfel ca zilnic Spitalul Socola sa cheltuiasca bani, timp si efort din partea personalului medical pentru a trata si caza betivii. Ce-i de facut? Medicii afirma ca acesti pacienti nici nu ar trebui adusi la spital, ci ar putea fi lasati intr-o camera la Politie sa se trezeasca.

De asemenea, o alta solutie ar fi ca acesti pacienti sau familiile care ii abandoneaza la spital sa plateasca spitalizarea sau sa efectueze zile de munca in folosul comunitatii.

Conform inregistrarilor spitalului, in fiecare luna ajung aici aproximativ 170 de pacienti pe fisele carora scrie „consum acut de alcool nociv sanatatii„. O parte dintre acesti pacienti sint oameni fara un loc de munca, oameni care provin din familii destramate sau fara locuinta. Drept urmare, sint pacienti care nu platesc asigurari de sanatate.

Toti acestia sint oricum tratati si se consuma resurse importante de bani, timp si efort din partea medicilor. Acesti bani nu pot fi recuperati de la Casa Judenteana de Asigurari de Sanatate pentru ca sint cazuri invalidate.

Se cheltuiesc cu un astfel de pacient aproximativ 450 de lei in contextul in care sta internat trei zile. De obicei ii asimilam cumva pe acesti pacienti si nu se simtea la buget, insa in ultima perioada sint deja prea multi si incepe sa se simta criza economica si la noi.„, a precizat dr. Calin Scripcaru, managerul spitalului.

Medicii dau vina pe reprezentantii Politiei de cele mai multe ori.

Medicii spun ca Politia de multe ori e prea blinda cu acest tip de persoane. Pe de alta parte, legislatia nu permite politistilor sa fie prea represivi, astfel ca cea mai comoda solutie ramine internarea in spital, lucru pe care chiar conducerea Politiei il recunoaste. Politia spune ca la Socola ajung doar cei care au un comportament deviant si reprezinta un pericol pentru cei din jur.

Conducerea Spitalului sustine ca a mai discutat aceasta problema cu Politia pentru stabilirea unui protocol de rezolvare a cazurilor alcoolicilor care nu necesita internare, insa fara rezultat.

Sursa: Ziarul de Iasi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.