Tiberiu Brăilean intră pe post de consilier în „seraiul” lui Simirad

În timp ce Guvernul taie din funcţionărime, Simirad angajează „simbriaşi” personali, pe banii statului

După ce în cursul anului trecut şi-au aruncat tot felul de acuzaţii şi s-au dat unul pe celălalt în judecată pentru calomnie, preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Simirad şi-a întregit echipa de consilieri personali cu nimeni altul decât fostul său opozant din PD-L, Tiberiu Brăilean.

.

Ideea de a-şi consilia propriul duşman a fost o revelaţie divină

Astfel, profesorul de economie şi cunoscut pamfletar Tiberiu Brăilean va ocupa, începând cu 1 septembrie, un loc călduţ în „seraiul lui Simirad”, după cum el însuşi a numit biroul preşedintelui, în timpul „războiului rece” purtat de-a lungul anului trecut  cu acesta.

„Ideea de a mă alătura domnului Simirad în calitate de consilier personal pe probleme economice mi-a venit dintr-o dată, în biserică, în timpul slujbei de Schimbarea la Faţă. Când i-am propus şi dumnealui mi-a spus cum de nu mi-a venit ideea asta mai devreme”, a mărturisit Tiberiu Brăilean.

.

14.000 RON, lunar, pentru cei cinci consilieri personali ai lui Simirad

Fostul PDL-ist nu va fi singura „cadână din serai” care va dansa după cum cântă Simirad.

Din cortegiul de consilieri personali ai preşedintelui mai fac parte jurista Claudia Ciofu, generalul SRI în rezervă, Gheorghe Corjăuţanu, Cătălin Nistor, fost director al cotidianului Evenimentul şi, mai nou, fostul vicepreşedinte Victor Chirilă.

Fiecare dintre aceştia, angajaţi cu normă întreagă, este remunerat cu 2.300 RON la care se adaugă sporuri ce le rotunjeşte leafa la suma de 3.000 RON.

„Eu voi fi angajat la CJ doar cu jumătate de normă, pentru că nu-mi pot permite să renunţ la catedra de la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor unde am un salariu de peste 100 milioane ROL, cu tot cu sporuri”, a declarat Tiberiu Brăilean.

Pentru că acestea din urmă sunt încasate la job-ul de bază, Brăilean a precizat că remuneraţia sa de la cabinetul preşedintelui nu va depăşi 1.150 RON.

„Chiar dacă guvernul va decide în şedinţa de astăzi (n.r. miercuri, 19 august) reducerea cu 20% a aparatului funcţionăresc, atunci îl voi angaja pe domnul Brăilean cu contract de prestări servicii consiliere pe proiecte europene. La fel fac şi cu experţii profesori universitari pe care îi angajez pentru comisiile de licitaţii, pentru a mă asigura că nu avem contestaţii. Chiar pentru următoarea licitaţie voi angaja patru astfel de experţi”, a precizat Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi.

Astfel, în condiţiile actualelor „fierberi” din sistemul bugetar, Simirad nu se sfieşte să golească lunar vistieria statului cu circa 14.000 RON pentru plata a cinci persoane cu atribuţii incerte.
.

Proiecte „sforăitoare” de dezvoltare economică a judeţului

Întrucât preşedintele CJ consideră că experienţa profesorului Brăilean este indispensabilă pentru bunul mers al economiei locale, am dorit să aflăm care sunt proiectele cu care şi-a propus să impulsioneze dezvoltarea judeţului.

„Având în vedere că datoria publică a ţării este de 124 miliarde RON, va trebui să căutăm resurse financiare în altă parte decât bugetul de stat, în speţă fondurile europene. O prioritate le reprezintă proiectele pe Programul de cooperare transfrontalieră cu Ucraina şi Republica Moldova”, a precizat Brăilean.

Inconvenientul în cazul programului amintit este că sesiunea de depunere a documenteţiilor a demarat deja în luna iulie, iar termenul limită este sfârşitul lunii octombrie. În consecinţă, proaspătul consilier personal al preşedintelui are la dispoziţie doar două luni pentru a trimite la evaluare cererile de finanţare, cu condiţia să se apuce de treabă chiar din prima zi de lucru la CJ.

„Este posibil să depunem pe acest program chiar proiectul construirii Parcului Industrial pe care l-am propus încă de când eram consilier judeţean dar nu a fost luat în seamă. Va trebui să găsim, însă, un partener împreună cu care să accesăm fondurile de cooperare transfrontalieră”, a mai spus Brăilean.

Acesta nu a precizat, însă, cum va putea induce dezvoltarea judeţului prin simpla ridicare a unor imobile cu numele de parc industrial, mai ales că exemplele similare din judeţele învecinate sunt cel puţin descurajatoare.

Mai mult, acest parc va veni în concurenţă cu Parcul Tehnologic „Tehnopolis”, Centrul Expoziţional, ce se speră să fie gata până la sfârşitul anului în curs, dar şi cu parcul industrial pe care intenţionează să-l construiască municipalitatea Iaşi.

Tehnopolis a fost gândit în manieră comunistă, adică <întâi îl construim şi abia apoi vedem cu ce îl umplem>. Trebuie găsit înainte de inaugurare un portofoliu de comenzi. Mai mult, partea de centru de transfer tehnologic şi cea de incubator de afaceri a fost slab dezvoltată. Trebuite asigurate facilităţi fiscale şi vamale pentru ca IMM-urile aflate la început de drum să se poată dezvolta”, a teoretizat profesorul, uitând că de politica fiscală nu se ocupă Consiliul Judeţean, ci Guvernul.
.

Simirad: prefer să micşorez salariile cu 20%, decât să reduc personalul

În acelaşi timp, pentru a mai reduce din cheltuielile de personal dictate de guvernanţi, presedintele Simirad, a declarat că preferă să micşoreze salariile decât să concedieze din angajaţi.

„Dacă ni se impune să reducem cu 20% numărul de angajaţi ar trebui să-i dau afară pe cei mai amărâţi, care depind de salariu pentru a-şi achita băncile. Din câte am înţeles, vor lăsa la latitudinea preşedinţilor maniera de economisire. Eu prefer să micşorez salariile cu 20%, decât să reduc personalul”, a declarat Constantin Simirad.

Acesta a precizat că la nivelul CJ Iaşi este puţin probabil să se ceară reduceri de personal, întrucât numărul de angajaţi agreat de Guvern, pentru un judeţ mare, este de maxim 180 de persoane, normă în care instituţia pe care o conduce se încadrează deja.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul


loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.