Turismul dentar atrage familiile modeste

Vara, tot mai multi francezi profita de concedii pentru a-si face lucrari stomatologice in strainatate. Este cazul Sabinei Endart, 40 de ani, bucatareasa la un liceu, care a fost o saptamâna in Ungaria.

“Am fost multa vreme anorexica, iar dintii mei se resimteau. Anul trecut mi-am aranjat partea superioara a danturii, am fost foarte multumita, asa ca merg iar pentru partea inferioara”, spune ea, citata de cotidianul francez Le Monde de miercuri.

Sabine Endart adauga ca tratamentul stomatologic ar fi costat-o in Franta 28.000 de euro.

“Pentru mine ar fi fost foarte scump. Am apelat la Novacorpus, o firma de intermediere din Elvetia, care mi-a propus tratament in Spania sau Ungaria. Am ales Ungaria, unde trebuia sa platesc 7.000 de euro”, adauga ea.
Medicul stomatolog, dna Emese Zsidro, a fost studenta a Universitatii Paris VI.

La inceputul lui iulie, Franck Chaligne, agent comercial, a mers la Mosonmagyarovar, o mica statiune termala din Ungaria, la granita cu Austria si Slovacia, la sfatul fratelui sau din Texas, care a fost deja de trei ori, printr-o agentie de voiaj specializata, Dental Offer.

Turismul dentar atrage indeosebi familiile cu venituri modeste.
Isabelle Michel, 54 de ani, sotie de agricultor si administrator de camere de oaspeti la Roscoff, a fost si ea, anul trecut, la Mosonmagyarovar, prin agentia Apple Dent.

“Am fost bine ingrijita, de oameni care nu te exploateaza si care nu merg cu Porsche!”, precizeaza ea. Monia Mamane, 32 de ani, care s-a angajat de curând secretara la un cabinet medical, a luat un credit pentru calatoria la Budapesta.

“În Franta, mi-ar fi trebuit un an si 28.000 de euro ca sa-mi refac dintii.

În Ungaria, a durat o saptamâna si a costat 10.000 de euro”, a precizat ea. Chantal Marin, vânzatoare la un magazin de pâine, a facut si ea un imprumut pentru trei calatorii: una pentru grefa de os, a doua, pentru implanturi si a treia, pentru coroane.

Costul total: 13.000 de euro. Aceleasi lucruri ar fi costat-o in Franta 30.000 de euro. Jean-Christophe, 45 de ani, care are un salariu net de 2.000 de euro pe luna, a apelat la societatea franceza Ypsee pentru a-i aranja calatoria.

El a spus ca “in fiecare dimineata, un taxi ma lua de la hotel si ma ducea la dentist. Am sosit intr-o duminica. Luni am stat sapte ore pe scaunul dentistului.

A fost cam mult, dar mai putin neplacut decât sa vin in fiecare saptamâna câte o jumatate de ora, cum se intâmpla in Franta”, spune Jean-Christophe. “Saptamâna de tratament m-a costat 7.500 de euro si am recuperat 5.500 de la asigurarile medicale”, adauga el.

Turismul dentar se dezvolta in Franta, arata statisticile Centrului National pentru Îngrijiri Medicale in Strainatate – organism creat in 2006 la Vannes (Morbihan) pentru centralizarea cererilor de recuperare a cheltuielilor si depistarea mai usoara a pacientilor necinstiti.

În afara de Ungaria, o alta destinatie preferata pentru lucrari dentare este Polonia. La nivel european, fenomenul nu este totusi foarte raspândit.
Tratamentele medicale efectuate in strainatate nu reprezinta, conform Comisiei Europene, decât 1% din bugetul serviciilor publice de sanatate, se incheie articolul din Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.