Vom avea un cazier profesional al şoferilor care transportă persoane

Ministrul Transporturilor va modifica, prin ordin, legislatia in domeniul transportului rutier de persoane, astfel incât sa existe un cazier al soferilor care sa fie luat in calcul la atestare, a declarat miercuri Eusebiu Pistru, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

“Vom modifica din toamna acestui an normele metodologice ale legii, astfel incât sa existe un cazier profesional pentru toti soferii in vederea autorizarii acestora.

Fiecare contraventie comisa va fi trecuta, ulterior, in aceasta baza de date si in functie de asta se vor da sau nu atestatele. De asemenea, vom obliga companiile de transport sa aplice colante cu numele pe orice microbuz sau autobuz pentru a sti ce firma efectueaza transportul”, spus oficialul.

Pistru a precizat ca autoritatile vor modifica, de asemenea, si legea transportului rutier din toamna dupa ce, la nivelul Uniunii Europene, va fi adoptata o lege unica in domeniul transporturilor in luna octombrie.

Oficialul a spus ca raportul final al anchetei in cazul accidentului de la Scânteia, in care 14 oameni si-au pierdut viata, va fi prezentat joi, iar concluziile nu vor fi modificate, dupa ce raportul preliminar a aratat ca soferul microbuzului nu a respectat regulile de trecere la nivel cu calea ferata.

Pistru a spus ca soferul nu avea contract de munca, masina nu avea inspectia tehnica periodica efectuata, iar firma de transport nu detinea licenta de traseu pentru zona in care s-a petrecut accidentul.

“Din pacate, ARR-ul nu poate inchide aceste firme definitiv. Daca pierd licenta se pot reatesta intr-o perioada de 3 luni, iar amenda pentru realizarea de transport fara licenta ajunge la 25.000 de lei”, a spus Pistru.

Potrivit datelor autoritatilor, Autoritatea Rutiera Româna (ARR) a aplicat, in primele sapte luni ale anului, amenzi in valoare de circa 29,69 milioane lei pentru 11.134 de contraventii.

În total, ARR a efectuat 15.345 controale, dintre care 12.000 in trafic. Institutia are 341 de inspectori de trafic, pentru realizarea unui control eficient fiind nevoie de o suplimentare de personal cu alti 130 de inspectori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.