15% dintre efectivele de ovine declarate la APIA nu apar la controlul din teren

Un procent de 15% dintre efectivele declarate la APIA de catre crescatorii de ovine nu se regasesc la controlul pe teren, a declarat, joi, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Daniel Constantin.

“Crescatorii de ovine care declara mai multe oi decât detin si incaseaza necuvenit subventiile risca sa nu mai primeasca ajutoarele financiare pentru animalele detinute timp de trei ani”, a precizat Constantin.

El a adaugat ca, in momentul de fata, se analizeaza posibilitatea aplicarii unor sanctiuni pentru declaratii neconforme cu realitatea. Este vorba despre trimiterea dosarelor gasite de APIA catre serviciile legale de frauda, deoarece in prezent nu exista reglementari in acest sens.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantul APIA pe sectorul zootehnic, Dan Dinca, pâna la aceasta data nu au fost constatate tentative de frauda si incasarea unor sume necuvenite de catre crescatorii de ovine si caprine, ci doar nereguli privind crotaliile (n.r.cercelusul din urechea animalului) trecute in cerere de proprietari si cele gasite la controlul din teren.

În 2009, s-au depus la APIA un numar de 45.300 de cereri pentru obtinerea sprijinului pe cap de animal (ovine/caprine) pentru un efectiv total de 6,83 milioane capete.

În aceasta perioada, reprezentantii APIA deruleaza controlul administrativ si in teren, esantionul stabilit pentru control fiind de 15%, adica 1,734 milioane de ovine/caprine.

“Controlul se va finaliza in data de 15 septembrie, iar de la inceputul lunii octombrie vom demara platile”, a precizat directorul general al APIA.

Cuantumul pe cap de animal se va stabili de catre Comisia Europeana (CE) in functie de numarul de animale eligibile gasite la finalul controlului, dar si de suma aprobata ca ajutor de stat in acest domeniu.

Subventiile in sectorul zootehnic se acorda numai din bugetul national, prin platile complementare, anul trecut fiind acordata pentru specia ovina-caprina, o suma de 43,9 lei/cap de animal.

Tot in 2008, dintr-un numar de 6,5 milioane de capete ovine-caprine solicitate la plata au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse la plata 995.000 de capete.

APIA a organizat, joi, o deplasare in judetul Arges pentru efectuarea unor controale la crescatori de oi care au solicitat sprijin financiar pentru animale, dar si la fermieri care au depus cereri pentru obtinerea sprijinului financiar pe suprafata din fonduri europene si din bugetul national.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.