Aproape 1,8 milioane de elevi vor primi gratuit mere

Aproape 1,8 milioane de elevi din clasele I-VIII vor primi gratuit mere, incepând cu anul scolar 2009/2010, pe o perioada de maxim 100 zile scolare, in limita unei valori zilnice de 0,3 lei pe elev, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli se va derula intre lunile noiembrie 2009 si martie 2010 si are o valoare totala de 47,93 milioane lei, respectiv 11,98 milioane euro.

Aceasta suma reprezinta contravaloarea contributiilor financiare ale Comunitatii Europene de 19,97 milioane lei (4,99 milioane euro) si a co-finantarii publice si a cheltuielilor, altele decât cele eligibile in valoare de 27,95 milioane lei lei (6,98 milioane euro).

Potrivit proiectului de ordonanta, din finantarea comunitara un procent de 5% se aloca pentru acoperirea costurilor de comunicare a programului, respectiv 998.820 lei (249.705 euro).

Pentru anul bugetar 2010, valoarea totala a cheltuielilor necesare continuarii implementarii si finalizarii programului sunt de 28,59 milioane lei, din care pentru distributie 28,59 milioane lei. România va primi in 2010, prin rambursare de la Comisia Europeana, sub forma contributiei financiare externe aferente acestui program, circa 19,97 milioane lei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a 400 de grame de fructe si legume zilnic, desi in România, in perioada 2001-2006, consumurile de fructe si legume/capita s-au situat intre 40 si 60 kg/an, mult sub recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La nivelul Uniunii Europene s-a remarca o preocupare in privinta alimentatiei sanatoase si a combaterii obezitatii, mai ales in rândul tinerilor.

Documentul Comisiei (White paper) publicat in 2007 “A Strategy for Europe on Nutrition, Overweight and Obesity related health issues”cât si declaratiile presedintiilor portugheza, germana si slovena au subliniat nevoia unei strategii europene pentru incurajarea alimentatiei sanatoase, se arata in proiect.

“Obezitatea infantila in continua crestere este un fenomen ingrijorator, ale carui repercusiuni se vor resimti, in timp, asupra starii generale de sanatate a populatiei, considera raportul OMS.

De aceea, consumul de fructe si legume in rândul copiilor reprezinta solutia pentru formarea de obiceiuri nutritionale si pentru prevenirea diferitelor afectiuni ale sanatatii, precum diabetul, bolile cardiovasculare si obezitatea”, potrivit OSM.

Consiliul Uniunii Europene a decis sa aloce pentru implementarea Programului de distribuire gratuita a fructelor in scoli, incepând cu anul scolar 2009/2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an scolar pentru provizionarea institutiilor de invatamânt cu produse din sectorul legumelor si fructelor si pentru acoperirea costurilor de logistica.

În cazul României ajutorul comunitar anual este de 4,9 milioane euro (75%) la care se adauga cofinantare nationala obligatorie de 1,6 milioane euro (25%) pentru masuri adiacente al caror scop este de a forma si fixa obiceiuri alimentare sanatoase.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.