ArcelorMittal, investigată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie având ca obiect posibila incalcare a obligatiilor agentilor economici in domeniul concentrarilor economice instituite de Legea concurentei, se arata intr-un comunicat al autoritatii române de concurenta.

“Din analiza unei plângeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanta, autoritatea de concurenta a retinut posibila exercitare a unei influente determinante asupra Comvex de societati din grupul ArcelorMittal, implicit in contextul unor relatii comerciale de lunga durata intre cei doi, si a unei posibile dependente economice.

În cazul in care, in urma investigatiei, nu se constata existenta unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile incalcari ale legii in speta, in cauza”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Societatea Comvex a reclamat Consiliul, in luna iulie, mai multe posibile incalcari ale legii, precum exercitarea controlului asupra Comvex de ArcelorMittal, in baza unui procent de 36%, achizitionat in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica.

Totodata, Comvex a semnalat o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea-mama ArcelorMittal Holding SA, si o alta societate a grupului, Expert Placement Services Ltd., prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu aceasta.

Consiliul a mai fost sesizat si asupra unui posibil abuz de pozitie dominanta al lui ArcelorMittal Galati, impreuna cu societati din grupul sau, abuz manifestat, atât prin exploatarea starii de dependenta economica in care se afla Comvex fata de el, dar si prin refuzul de a mai trata cu acesta.

În situatia existentei unui control al ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate ramân fara obiect.

Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrare economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii, se noteaza in informarea remisa.

Potrivit sursei citate, amenda poate ajunge la pâna 1% din cifra de afaceri a companiei, iar pentru punerea in practica a unei operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta sanctiunea ar atinge chiar si 10% din cifra de afaceri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.