Beneficiar de fonduri structurale: „Regio este o bătaie de joc”

– Administratorul societăţii Nexus Media SRL Iaşi, unul dintre cei 15 câştigători ieşeni de proiecte europene prin Programul Operaţional Regional (POR) – Regio, regretă că a „pierdut timp şi bani” aşteptând derularea programului de finanţare pe care îl consideră „o bătaie de joc” prin condiţiile absurde cerute de ghidul solicitantului.

.

Astfel, întreprinzătorul privat a decis să renunţe la finanţarea nerambursabilă de 92.255 RON oferită prin POR pentru proiectul „Servicii IT competitive”, în valoare totală de 163.233,53 RON, preferând să suporte în totalitate din fonduri proprii, realizarea centrului de date propus, decât să treacă prin „furcile caudine” ale comisiilor de evaluare.

.

Responsabilii ADR, nesiguri pe cerinţele Regio

Ieşeanul nu este singurul om de afaceri dezamăgit, o mare parte dintre cei declaraţi câştigători renunţând la derularea proiectelor încă din prima zi de instructaj.

„În luna martie, anul acesta, după opt luni de la depunerea proiectelor, ne-au strâns pe toţi din regiune, declaraţi cu proiecte finanţabile, într-o sală la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională de la Piatra Neamţ. Şi au început să ne informeze despre toate condiţiile prosteşti pe care trebuie să le îndeplinim, oferindu-ne atâtea exemple de eşec, încât ne-au speriat”, ne-a spus Adrian Simionescu, administratorul SC Nexus Media SRL.

Citeste si:  Iliescu: Ne aflăm într-un moment critic în dezvoltarea regimului politic românesc; pe cine reprezintă un guvern de "tehnocraţi"?

După ce că cerinţele erau atât de multe şi absurde – spune Simionescu – responsabilii de la ADR nici nu erau siguri pe ele, trebuind să ceară în permanenţă lămuriri de la Bucureşti.

„Nimeni nu îşi asuma nicio răspundere, tot riscul ne revenea nouă în situaţia în care s-ar fi omis respectarea vreuneia dintre cerinţe. Şi de fiecare dată ţineau să ne amintescă faptul că, dacă în momentul unui control se descoperă o scăpare cât de mică, riscăm să ni se ceară banii înapoi, chiar şi după trei sau mai mulţi ani de la implementare”, a adăugat administratorul firmei de IT din Iaşi.

Citeste si:  Preţul minim pe acţiune la listarea Electrica este de 11 lei

.

Renunţări pe capete, după „instructajul groazei”

Urmarea după „instructajul groazei” a fost că mulţi dintre beneficiari au părăsit sala, decişi să renunţe din start la proiecte.

Mulţi s-au ridicat şi au plecat îngroziţi de condiţiile draconice impuse. Eu m-am decis să renunţ abia după o săptămână de gândire, când mi-am dat seama că este imposibil să mă încadrez”, a precizat Simionescu.

Acesta şi-a motivat dezamăgirea prin lipsa de coordonare între termene şi cerinţele din ghidul solicitantului. „Noi aveam trecute în proiect valorile la echipamentele de calcul pe care voiam să le achiziţionăm, la preţul şi schimbul valutar din primăvara anului 2008. Între timp, schimbul valutar a sărit de la 3,6 RON/1 euro la 4,2 RON/1 euro”, a menţionat administratorul SC  Nexus Media SRL.

Citeste si:  BLUEPOINT SRL - notificare privind deschiderea procedurii simplificate de faliment

Simionescu este de părere că cele 6 luni necesare pentru aprobarea unui act adiţional de majorare a preţului au reprezentat o condiţie de neacceptat pentru firma sa, mai ales că perioada de implementare a proiectului era tot de 6 luni.

„Dacă vroiam să facem un act adiţional pentru prelungirea termenului, treceau alte 6 luni. Toate aceste termene nu făceau decât să ne întârzie enorm achiziţia echipamentelor de care aveam nevoie pentru a ne optimiza activitatea firmei. Pot să spun că regret că m-am bazat pe acest program de finanţare, care ne-a întârziat cu mai bine de un an planurile de dezvoltare a activităţii. Între timp, am achiziţionat din resurse proprii cele 10 servere şi alte echipamente necesare pentru centrul de date”, a  precizat Simionescu.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și
3 Comentarii
 1. Gica Contra spune

  Pacat ca asemenea oameni au castigat o finantare iar acum dau cu piciorul sprijinului oferit de stat. Probabil unii sunt prea obisnuiti cu lucrarile date pe tava de pilele politice, acceptate si decontate in orice conditii de calitate, astfel incat atunci cand chiar trebuie sa faca treaba se ineaca ca tziganul la mal.

  Pacat de cei care ar fi vrut sa fie in locul ieseanului nazuros, dar nu au avut sansa.

 2. martinica spune

  Lucrez de aproximativ 2 ani ca si consultant pentru accesarea fondurilor euroepene. Tot ce s-a afirmat in acest articol este foarte adevarat. Conditiile sunt absurde si implementarea proiectului intarzie foarte mult din aceasta cauza. Sunt foarte putini norocosii care au resuit sa-si implementeze proiectele si asta pentru ca au avut rabdare si sansa.

 3. De kkt spune

  Lucrez intr-o institutie ce administreaza scheme de finantare pentru dezvoltarea afacerilor. Conditiile absurde pe care le critica cei de mai sus sunt impuse de politicile UE in materie. Aici nu merge ca in tara lui Papura Voda unde fiecare face ce vrea cu banul public. Trebuie asigurata transparenta totala si egalitate de sanse. Este si vina consultantilor care le promit potentialilor beneficiari tot felul de bazaconii. Cine se inscrie intr-o asemenea schema trebuie sa-si organizeze bine bugetul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close