Ministerul britanic al Apărării a pierdut echipamente în valoare de 6,6 miliarde lire sterline

Ministerul Apararii din Marea Britanie a pierdut urma unor echipamente in valoare de 6,6 miliarde de lire sterline, ceea ce a facut ca Oficiul National de Audit sa solicite o analizare a modului in care ministerul isi tine evidentele, relateaza, in editia sa de joi, cotidianul britanic “The Times”.

Oficiul National de Audit (NAO) a refuzat, in aceasta vara, sa aprobe descarcarea de gestiune a Ministerului Apararii, dupa ce auditorii nu au putut gasi echipamente in valoare totala de 6,6 miliarde de lire sterline, adica aproximativ a VI-a parte din totalul vehiculelor, armelor si aparaturii radio utilizate de trupele britanice.

Într-o declaratie data publicitatii miercuri seara, Ministerul Apararii a spus ca cifra mentionata – care este echivalentul bugetului pe tot anul al departamentului – a fost pur si simplu o extrapolare facuta de Oficiul de Audit, dupa ce ministerul “nu a fost capabil sa dea curs solicitarilor acestui organism de a-i pune la dispozitie documente intocmite in urma controlarii stocurilor, pentru a verifica prezenta mijloacelor fixe pe parcursul anului”.

În acest an, NAO a recunoscut ca angajamentele in teatrele de operatiuni au facut ca unitatile de pe linia frontului sa nu poata raspunde la recensamântul anual al echipamentelor, dar a adaugat exista si o lipsa serioasa de personal care sa tina evidentele complexe ale echipamentelor utilizate de soldati.

Printre echipamentele “disparute” se numara arme automate, aparatura radio de criptare, ochelari pentru vederea pe timp de noapte si dispozitive pentru protectia corpului in valoare de 1,25 miliarde lire sterline, precum si materii prime si parti componente ale echipamentelor si vehiculelor, care se ridica la inca 5 miliarde de lire sterline.

Odata cu intensificarea luptelor din Afghanistan si cu cresterea fara precedent a numarului victimelor, o evidenta necorespunzatoare a echipamentelor poate impiedica luarea de decizii esentiale cu privire la resursele de care dispun trupele.

Valoare echipamentelor disparute aproape s-a triplat fata de anul trecut. Un purtator de cuvânt al Ministerului de Interne a explicat insa ca, “de atunci, sistemul a fost imbunatatit, iar capacitatea de raportare a fost sporita.

Sistemele de verificare a stocurilor de care dispunem continua sa asigure un suport eficient in teatrul de operatiuni”.

De luna viitoare urmeaza sa fie introdus un sistem pentru tinerea evidentei echipamentelor din prima linie a frontului, iar responsbilitatea pentru supravegherea sprijinului logistic acotrdat operatiunilor din Afganistan va fi preluata de un singur oficial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.