Modificările la Codul BVB intră în vigoare din 7 septembrie 2009

Noul Cod al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), modificat printr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in data de 13 august 2009, va intra in vigoare incepând din 7 septembrie a.c., se arata intr-un comunicat oficial al BVB.

Potrivit sursei citate, principalele modificari ale documentului, menit a se alinia la practica utilizata de bursele europene, se refera la aplicarea metodei pretului ajustat, utilizat ca pret de referinta pentru un simbol al pietei reglementate, la implementarea unui tratament diferentiat aplicat limitarii procentuale a pretului ordinelor introduse pentru un instrument financiar, in contextul datei-ex aferenta unui eveniment corporativ cu impact asupra pretului sau neimpunerea limitelor de variatie pentru instrumentele financiare admise la Categoria Internationala.

Totodata, in Decizia de modificare a Codului BVB, nr. 1259/13.08.2009, disponibila pe site-ul www.bvb.ro, se mai prevede necesitatea aplicarii unui regim diferentiat al suspendarilor instrumentelor financiare admise la tranzactionare si pe o alta piata reglementata dintr-un alt stat membru sau ne-membru UE, eliminarea prevederilor referitoare la parametrii de monitorizare a nivelului indicelui BET (nivel de alerta indice BET), si aplicarea automata a procedurii de extindere a limitelor de variatie pentru instrumentele financiare.

Astfel, daca se intrunesc cerinte pentru extinderea in sens crescator se au in vedere urmatoarele valori procentuale: plus 25% (prima extindere), plus 35% (a doua extindere), plus 40% (a treia extindere), fata de pretul de referinta, iar daca se intrunesc cerintele privind extinderea in sens descrescator a limitei de variatie – minus 25% (prima extindere), minus 35% (a doua extindere), minus 40% (a treia extindere), fata de pretul de referinta.

Lista instrumentelor financiare, carora li se vor aplica procedura de extindere a limitelor, va fi stabilita de BVB, si va fi comunicata ulterior. Prin noul Cod se modifica si blocul de tranzactionare pentru pietele de actiuni, de la 100 la 500 de actiuni.

BVB a informat in timp util participantii pietei cu privire la aspectele practice legate de intrarea in vigoare a modificarilor deciziei si a pus la dispozitia lor precizarile tehnice aferente, precum si un mediu de test incepând cu data de 20 august 2009, conform practicilor curente, se mentioneaza in informarea remisa.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.