Prozac (“pilula fericirii”) este din nou un medicament ca toate celelalte

Cu 20 de ani in urma, antidepresivul Prozac era introdus in Franta, la 3 ani de la punerea sa in vânzare pe piata americana. Prozac este este numele comercial al fluoxetinei, descoperita si brevetata de laboratorul american Eli Lilly.

Din 2001, fluoxetina nu se mai afla sub protectia brevetului sau si se produce, sub forma generica, in numeroase alte laboratoare, scrie cotidianul francez Le Monde. Supranumit “pilula fericirii”, Prozac a avut imediat un succes comercial uimitor.

Dar in 2008, el nu mai reprezenta decât 12,8% din piata fluoxetinei din Franta, 888.000 de cutii fiind respinse de regimul general al asigurarilor de boala, in timp ce vânzarile se ridicau la mai putin de 2%, continua Le Monde, care se adreseaza pe aceasta tema doctorului psihiatru Nicolas Schneider.

Întrebat fiind daca antidepresivul Prozac isi merita numele de “pilula fericirii” Nicolas Schneider considera ca este vorba despre un medicament care a fost la un moment dat victima propriului sau marketing.

A fost supraexpus, supraprescris si si-a pierdut credibilitatea, spune el.

Nu se mai prescria un medicament, nu ne mai aflam in patologia depresiva, eram in fata unui produs care aproape ca devenise o substanta dopanta sau un medicament dat pentru confort.

Astazi, el si-a reluat locul printre celelalte antidepresive si ajunge sa fie din nou un medicament ca oricare altul, adauga Nicolas Schneider.

Referitor la marele succes de care s-a bucurat antidepresivul Prozac, Nicolas Schneider spune ca aparitia sa a fost o mini-revolutie.

“Aveam la dispozitie un antidepresiv care prezenta mai putine efecte secundare decât vechile antidepresive triciclice.

Acestea prezentau efecte ca de exemplu gura uscata, tremuraturi, constipatii, dar aveau si efecte asupra tensiunii arteriale cu hipotensiuni importante, tulburari ale ritmului cardiac, fapt care necesita efectuarea unei electrocardiograme inainte de inceperea fiecarui tratament”, explica el.

Toleranta fata de Prozac este mult mai buna. El prezenta mai putine contra-indicatii si, prin urmare, era mai usor de administrat persoanelor in vârsta, care luau mai multe medicamente, sau care aveau o anumita fragilitate cardiovasculara.

Acest lucru i-a permis antidepresivului Prozac sa fie mai usor prescris de catre doctorii generalisti.

În plus, el a beneficiat de un marketing foarte intens, intr-o perioada in care a inceput sa se vorbeasca mai mult despre depresie si in care boala psihiatrica a fost mai mediatizata, este de parere Nicolas Schneider.

În continuarea interviului acordat ziarului Le Monde, medicul psihiatru Nicolas Schneider se refera la modificarile intervenite in experienta sa de practician. “De acum, când un pacient ni se adreseaza in cazul unei depresii, ceea ce prescriem in primul rând este clasa de medicamente.

În afara de aceasta, atunci când stim ca produsul este tolerat mai bine, ca el presupune administrarea sa intr-o singura doza, stim ca pacientul il va lua mai usor si mai mult timp.

Este mai confortabil si pentru pacient, si pentru doctor, dar in comparatie cu celelalte antidepresive, Prozac nu este nici mai mult nici mai putin eficient”, subliniaza el.

Atunci când medicii prescriu un antidepresiv, sansele ca acesta sa fie eficient sunt de aproximativ 60 – 70%. Pentru un anumit pacient, el poate sa fie foarte eficient si este suficient pentru tratarea depresiei.

Pentru un altul, poate sa fie complet ineficient si atunci trebuie schimbat fie medicamentul, fie concentratia.

Pe urma, in depresiile severe, nu se prescrie imediat Prozac.

Am fi inclinati mai degraba sa utilizam alte tipuri de produse, cum sunt de exemplu cele triciclice sau anumite medicamente iesite mai recent, venlaxafina de exemplu.

Se confirma, in schimb, ca in depresiile severe rezistente, in care celelalte diverse tratamente au esuat, Prozac poate constitui o alternativa foarte satisfacatoare, este de parere doctorul Schneider.

Întrebat fiind daca Prozac va mai fi pe viitor un element terapeutic uzual in cazul minorilor sub 15 ani, asa cum a fost in 2006, Nicolas Schneider spune ca printre pacientii sai se afla si copii carora le prescrie antidepresive, inclusiv Prozac.

Ceea ce trebuie sa se stie, continua el, este ca tratamentul depresiei la adolescenti si la copii nu este identic cu cel recomandat in cazul adultilor. “Când este vorba despre minori, incercam sa nu prescriem de la inceput antidepresive.

În schimb, prescrierea lor se dovedeste absolut benefica in cazuri de depresie severa sau de tulburari obsesive compulsive la minori”.

Citește și
4 Comentarii
 1. MARIA DANIELESCU spune

  medicul mi-a precsris prozac, vrau sa stiu daca cineva a mai luat, daca s-a simtit mai bine,daca nu s-a ingrasat pentru ca am aceasta tendinta,astept sa apara si alte pareri despre acest medicament.

 2. Ana Maria spune

  Eu am luat Prozac timp de 2 ani in urma unui control psihiatric. Aveam anxietate. Da, ingrasa extrem de mult. Spun din propria experienta. De la 42 de kg am ajuns aproape la 80. Sanatate multa !

  1. C spune

   Nu prozacul ingrasa, ci mancarea in excces, data de probelmele psihiatrice.
   Pentru a slabi, schimbati-va stilul de viata, cu mancare mai putina si miscare multa.

 3. Luminita spune

  Imi cer scuze , nu vreau sa contrazic pe nimeni dar cititi prospectul ” Prozac ” . Este indicat in bulimie, in supralimentatie deci nu poate sa ingrase. Cititi despre el pe situri. Spre deosebire de alte antidepresive, el are mai putine efecte secundare si este mai bine tolerat chiar si la varsnici.
  Eu am facut tratament 6 luni tocmai pt foame emotionala adica mancam intruna indiferent de starea de spirit si m -am ingrasat mult. De la inceputul tratamentului mi am controlat foamea ba chiar aveam tendinta de a nu mai manca nici cat trebuie. Dar , revenind la silueta care am avut-o, moralul meu a crescut.
  Intr -adevar o perioada buna de timp , cel putin la mine asa a fost, mi-a scazutla la maxim interesul sexual. Dar nu exista medicament-minune.
  Va doresc sanatate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.