Republica Moldova ia cursul spre NATO

Noua putere moldoveana, a carei configuratie este determinata acum de fostele partide de opozitie, intentioneaza sa desfasoare un referendum national pe marginea integrarii tarii in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Aceasta intentie a fost facuta publica de liderul Partidului Liberal-Democrat (PLD) al republicii, Vlad Filat, care ar putea ocupa functia de presedinte al parlamentului. Realizarea unei atare perspective va zdruncina pozitiile Moscovei in regiune, bazate pe mentinerea unui statut neutru pentru Republica Moldova, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

NATO nu trebuie sa treaca de Prut, inainte de care se afla România, iar dupa care – Republica Moldova: pe aceasta lozinca s-au bazat de fapt, in ultimii doi ani, relatiile ruso-moldovene.

Nu intâmplator, doar cu un an in urma, liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, declara la toate reuniunile europene ca Republica Moldova este un stat neutru si le propunea liderilor europeni sa devina garanti ai acestui statu-quo.

UE accepta aceasta pozitie, insa nu oferea garantii – de ce ar fi trebuit, daca principalul garant al neutralitatii moldovene este Constitutia republicii?

Se pare, insa, ca Voronin nu a insistat intâmplator sa obtina garantii din partea UE, subliniaza cotidianul rus: puterea democrat-liberala care a luat locul comunistilor considera posibila modificarea Constitutiei, pentru ca la principala prioritate a politicii externe – integrarea in UE – sa adauge si aderarea la NATO.

Într-un interviu acordat cotidianul moldovean Timpul, Filat a declarat ca, peste vreo 2-3 ani, coalitia aflata la guvernare ar putea organiza un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, iar inainte de aceasta – va explica populatiei ce inseamna NATO si pe ce se bazeaza adversitatea unor cetateni fata de aceasta organizatie.

Astfel, a subliniat liderul PDL, integrarea in NATO devine o prioritate a republicii, chiar daca una pe termen mai lung.
În acelasi timp, continua Nezavisimaia Gazeta, Comunitatea Statelor Independente (CSI) a inceput sa-si piarda din atractivitate pentru Chisinau.

Filat explica acest lucru prin faptul ca CSI este “o institutie nascuta moarta”, ale carei intâlniri la vârf se incheie cu degustari de vinuri.
În octombrie, Chisinaul va gazdui summitul liderilor CSI si cine stie daca nu tocmai Filat va trebui sa-i serveasca pe oaspeti cu vin, in cazul in care va deveni presedinte al parlamentului, comenteaza cotidianul rus.

Faptul ca Partidul Democrat, unul dintre partidele aliantei de guvernare, denumita Alianta pentru integrare europeana, considera oportuna mentinerea republicii in CSI nu este considerat de Filat un lucru reprezentativ:
“participarea Republicii Moldova in CSI a avut, pâna acum, un caracter pur formal”, a declarat Filat.

O schimbare a prioritatilor este demonstrata si de statistici: in ultima jumatate de an, exportul Republicii Moldova in tarile din CSI s-a redus si a devenit mai mic decât cel in tarile din UE, subliniaza cotidianul citat.

Cu toate acestea, unii experti considera ca noul curs de integrare a republicii in NATO ar putea fi impiedicat de criza economica, din ce in ce mai profunda in tara.

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, astazi guvernul de la Chisinau este nevoit sa contracteze credite de la banci comerciale, pentru a putea plati salariile bugetarilor.

“Noua putere va trebui sa se ocupe nu de integrarea in UE si NATO, ci sa caute posibilitati de achitare a salariilor si pensiilor”, a subliniat Barbarosie. În opinia expertului, criza economica ar putea fi in avantajul comunistilor, care au pierdut in recentele alegeri in fata opozitiei unite:

“Este suficient sa i se permita coalitiei parlamentare sa formeze guvernul si sa fie pusa pe umerii ei toata raspunderea pentru situatia din tara, pentru ca deja la anul, la alegerile parlamentare anticipate, coalitia de guvernare sa piarda”.

Situatia economica din republica este, potrivit lui Barbarosie, una extrem de dificila. În afara de aceasta, dupa cum anunta organismele de stat, anul acesta s-au redus cu o treime transferurile de bani realizate de moldovenii ce muncesc in Europa si Rusia.

Înainte, ei trimiteau acasa peste 1 miliard de dolari – jumatate din bugetul republicii. Fostul guvern nici nu ascundea faptul ca muncitorii moldoveni din strainatate mentineau pe linia de plutire economia tarii. Noua putere, insa, va fi vaduvita de un asemenea sprijin, atentioneaza cotidianul rus.
Între timp, liderii de la Tiraspol urmaresc cu atentie formarea puterii la Chisinau.

Potrivit asa-zisului ministrului de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, aici se asteapta deznodamântul in intriga prezidentiala, deoarece potrivit Constitutiei moldovene politica externa este prerogativa presedintelui. Tocmai cu noul presedinte va trebui Tiraspolul sa poate un dialog.

Este adevarat ca esenta acestui dialog se rezuma la un divort civilizat, nu la cautarea de solutii pentru unirea celor doua maluri ale Nistrului, subliniaza Iastrebciak, potrivit caruia “discutiile sunt, totusi, mai bune decât razboiul”.

Totodata, liderii de la Tiraspol nu se asteapta la o schimbare din partea noii puteri moldovene:

“Ceea ce in timpul comunistilor era tinut in birou, acum va fi pus pe masa”, intre care si ideea integrarii Republicii Moldova si NATO si unirea cu România, considera Iastrebciak, subliniind ca parlamentul moldovean adoptase inca in 2005 o lege ce prevedea militarizarea Republicii Moldova, inclusiv a Transnistriei, in cadrul programului NATO “Parteneriat pentru Pace”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.