Statul lasă pe mâna lui Umbrărescu 40 de milioane de euro

Compania de Autostrăzi sparge cutumele în contractul semnat cu regele asfaltului şi nu mai angajează consultant ca să verifice lucrările de reparaţii ale DN72

.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anulat licitaţia de selecţie a unei firme de consultanţă, care să verifice modernizarea DN72 (Găeşti-Târgovişte-Ploieşti), efectuată de firma Spedition UMB, deţinută de Dorinel Umbrărescu, unul dintre regii asfaltului.

Motivul oficial este că, pentru verificarea unui contract a cărui valoare este de 40 de milioane de euro, nu s-a găsit un milion de euro pentru plata consultantului. „Nu există fonduri bugetare“, a comunicat compania firmelor participante decizia de anulare a licitaţiei de consultanţă, la trei săptămâni de la începerea acesteia şi cu o săptămână înainte de depunerea ofertelor.

Compania va examina corectitudinea deconturilor cu câţiva ingineri din ograda proprie, a căror pregătire este departe de cea a inginerilor de la firmele de proiectare-consultanţă.

Practica este ca, mai ales în cazul lucrărilor finanţate din bani daţi de instituţii financiare internaţionale, verificarea să nu fie lăsată în baza CNADNR şi a propriilor ingineri, ci să fie atribuită unor firme de consultanţă, plătite de stat pentru a-i reprezenta interesele.

Aceste firme urmăresc calitatea proiectului şi a lucrărilor, verifică dacă materialele folosite sunt calitativ şi cantitativ cele din proiect, avizează facturile emise de constructor. Consultantul unei lucrări are un cuvânt greu de spus în eventualitatea în care constructorul, pentru a-şi rotunji veniturile, formulează pretenţii financiare suplimentare.

În absenţa unui control riguros al contractului există riscul majorării costurilor proiectului, al unei calităţi slabe a lucrărilor şi al facturilor umflate.

Integral în Cotidianul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.