Toxicitatea algelor verzi, confirmata prin analize

Dupa ce, la 28 iulie 2009, un cal a murit pe o plaja din Saint-Michel-en-Greve (Côtes-d’Armor, in provincia Bretania, n.red.), iar calaretul s-a simtit rau, Institutul National pentru Mediu si Riscuri (INERIS) a analizat toxicitatea aglomerarilor de alge verzi in descompunere de pe plajele bretone.

Aceste teste, comandate de Secretariatul de Stat pentru Ecologie, aveau scopul de a masura concentratia de hidrogen sulfurat (H2S), care este un gaz mortal, iar rezultatele lor sunt alarmante, scrie cotidianul francez Le Monde.

Un om care traverseaza o zona in care stagneaza hidrogen sulfurat intr-o concentratie de 1.700 de parti la un milion (plm) moare intr-un minut, explica ziarul. Or, pe o plaja din localitatea Saint-Michel-en-Greve s-a constatat o concentratie maxima in jur de 1.000 plm.

“La acest nivel, moartea este rapida si daunele sunt in orice caz ireversibile. Aceasta pentru ca hidrogenul sulfurat ataca sistemul nervos”, subliniaza Le Monde.

Aceasta concentratie letala nu a fost indicata decât intr-un singur loc de pe plaja, acolo unde calul s-a prabusit, pentru ca algele nu fusesera strânse.

Valorile concentratiilor determinate in alte locuri erau cuprinse intre zero si 500 plm, fapt care, oricum, poate provoca iritari ale ochilor si ale cailor respiratorii precum si dureri de cap repetate, precizeaza aceeasi sursa.

Premierul francez François Fillon se deplaseaza mâine la Saint-Michel-en-Greve.

El urmeaza sa anunte noi masuri impotriva proliferarii algelor verzi, fenomen datorat in parte ingrasamintelor folosite in agricultura precum si unor activitati urbane si industriale.

La jumatatea lui iulie, le Grenelle de la Mer (al carui scop este de a constientiza populatia in privinta nevoii de a avea o mare curata, n.red.) a adoptat o serie de hotarâri ce urmaresc sa impiedice inmultirea deseurilor si proliferarea poluarilor marine venite de pe pamânt.

Sute de persoane s-au adunat pe 9 august pe plaja din Saint-Michel-en-Greve pentru a denunta agricultura intensiva si crescatoriile de porci, mai scrie Le Monde.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.