Udrea a făcut circ la comisia de anchetă

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a plecat joi de la audierile de la comisia parlamentara de ancheta privind cheltuieile de la MT dupa aproximativ o jumatate de ora, afirmând ca va reveni numai dupa ce isi vor da demisia cei care au participat la discutia prezentata in presa si care doresc decredibilizarea sa.

Ea s-a referit la presedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban, la Adriana Saftoiu (PNL), Aura Vasile (PSD), Dumitru Chirita (PSD) si Claudiu Taga (PNL).

Dupa ce comisia a votat ordinea de zi si a inceput oficial audierea, Udrea a plecat, sustinând ca nu recunoaste legitimitatea comisiei in componenta actuala, iar cei cinci deputati ar trebui sa-si dea demisia din Parlament.

“Ca ministru in Guvernul României, respect institutia Parlamentului si cred in controlul Parlamentului asupra cabinetului, asupra ministrilor si accept controlul unei comisii de ancheta parlamentara asupra Ministerului Turismului.

Nu accept in schimb ca din aceasta comisie parlamentara sa faca parte cei care s-au decredibilizat prin inregistrarile care au aratat o discutie nu numai dovada unui comportament abuziv, ci si ilegal, discutii care au aparut in mass-media ca urmare a unei inregistrari neoficiale.

Cred ca, in acest context, domnule presedinte, dumneavoastra, domnule Orban, doamna Saftoiu, domnul Chirita, domnul Taga, doamna Aurelia Vasile ar trebui sa va dati demisia din aceasta comisie si astept sa faceti un gest de onoare – sa va dati demisia din Parlamentul României”, le-a spus Udrea deputatilor.

Ea a invocat inregistrarile neoficiale de joia trecuta, sustinând ca acestea dovedesc un abuz al membrilor comisiei.

“Faptele dumneavoastra dovedite de inregistrarea pe care am ascultat-o cu totii arata ca actionati abuziv, ilegal si incercati sa fabricati un dosar penal unui ministru al Guvernului României, pâna la urma unui cetatean, dedându-va la metode specifice fostei Securitati.

Asa cum reiese din inregistrare, domnule Chirita, chiar dumneavoastra spuneati sa trecem la ascultarea telefoanelor, sa trecem la intimidarea angajatilor ministerului, la intimidari si santaj, fiindca de frica omul spune orice.

De frica de a-si pierde libertatea, oamenii spun orice“, a adaugat Udrea.

Presedintele comisiei de ancheta, Ludovic Orban, i-a atras atentia Elenei Udrea ca discursul sau excede cadrul legal, deoarece face comentarii in afara obiectului de activitate a forului parlamentar.

La incercarea lui Orban de a o intrerupe, ministrul a replicat: “Nu suntem la inchizitie, dati-mi voie sa termin ce am de spus”. Ea a mentionat ca a depus o plângere penala la Parchetul General impotriva a cinci membri ai comisiei, pentru patru presupuse infractiuni.

“Am depus o plângere penala impotriva celor care apar in inregistrarea facuta publica in mass-media, pentru abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanei, asociere in vederea savârsirii de infractiuni, incercarea de a determina marturia mincinoasa.

Eu pot sa va privesc in ochi, pentru ca eu nu dau nici informatii pe surse, nici nu ma prezint in emisiuni de televiziune sa va atac pe dumneavoastra, asa cum fac unii membri ai comisiei.

Am venit sa va depun aceste plângeri si sa va spun ca atât timp cât din aceasta comisie vor face parte cei care au incercat sa fabrice un dosar penal, nu voi putea sa cred in impartialitatea acestei comisii de ancheta.

Astept ca partidele dumneavoastra sa va inlocuiasca din comisia de ancheta”, a afimat Elan Udrea.

În replica, presedintele comisiei, Ludovic Orban, i-a spus ministrului ca prevederile constitutionale o obliga sa raspunda intrebarilor deputatilor.

“Nu dumneavoastra sunteti aceea care are atributia de a hotari componenta unei comisii de ancheta.

Comisia este intemeiata pe prevederile Constitutiei României, pe Regulamentul Camerei Deputatilor, iar decizia privind componenta unei comisii nu va apartine dumneavoastra, ci plenului Camerei Deputatilor, care a hotarât ca aceasta este componenta….

Doamna ministru, obiectul prezentei dumneavoastra aici este sa fiti audiata.

Va readuc aminte ca aveti obligatia constitutionala de a participa la audieri si de a raspunde intrebarilor membrilor comisiei. Înteleg ca va sustrageti obligatiei constitutionale de a raspunde intrebarilor comisiei”, a declarat Orban.

Într-un schimb de replici cu Udrea, deputatul Nicolae Banicioiu (PSD) a intrebat-o ironic pe aceasta daca nu vrea sa-i aresteze pe membrii comisiei, ministrul replicând ca ei doresc sa o aresteze pe ea.

“Cred ca dumneavoastra vreti sa ma arestati pe mine. Înteleg ca, din inregistrarile asupra mea si asupra angajatilor ministerului, nu a reiesit nimic penal, asa ca astept sa ma intorc la comisie in momentul in care cei nominalizati nu mai fac parte din ea”, a declarat ministrul.

Înainte sa plece de la comisie, Udrea a mentionat ca are “ceva important de facut pentru turismul românesc”, la minister.

În cele circa 30 de minute cât a stat la comisie, Udrea si-a afirmat nevinovatia in fata deputatilor, sustinând ca a incercat sa respecte programul de guvernare si bugetul aprobat de Parlament.

“Din respect fata de aceasta institutie, Parlamentul, m-am prezentat astazi in fata dumneavoastra. Respect Constitutia, Parlamentul si toate actiunile mele, ca persoana publica, in tot mandatul meu de ministru si inainte de acest mandat, au fost in conformitate cu legile tarii.

Am actionat ca ministru al Turismului pentru ducerea la indeplinire a programului de guvernare in ceea ce priveste domeniul turismului asa cum Parlamentul le-a aprobat.

Cred ca sarcina mea ca ministru este aceea de a pune in aplicare un program de guvernare aprobat, cu un buget aprobat de Parlamentul României”, a spus Udrea.

Dupa ce a iesit din sala de sedinta, ministrul Turismului a afirmat ca ii recuza pe membrii comisiei parlamentare de ancheta care au participat la discutia a carei inregistrare a aparut in mass-media.

Citește și
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    ei fac zi de zi circ spunand ca n-au primit nu stiu ce, ca trebuie sa ii gaseasca lui udrea ceva penal si tot asa. n-ar fi mai bine sa schimbe comisia? ca astia stim sigur ce vor…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.