Deutsche Bank anticipează că euro va coborî până la 4 lei

Investitorii ar trebui sa cumpere lei, moneda nationala a României, in loc de euro, deoarece deficitul de cont curent al României a scazut semnificativ, iar economia se redreseaza, a declarat vineri Arend Kapteyn, analist la Deutsche Bank, transmite Bloomberg.

.

Moneda româneasca s-ar putea aprecia fata de euro cu 5,8%, la 4 lei pentru un euro in urmatoarele trei luni, sustine Arend Kapteyn. Vineri dimineata leul s-a apreciat la Bucuresti cu 0,1% fata de euro.

Deficitul de cont curent al României a scazut semnificativ in prima jumatate a anului, la 2,4 miliarde de euro, de la 8,9 miliarde de euro in urma cu un an deoarece puterea de cumparare s-a redus iar leul s-a depreciat cu 14%, potrivit datelor Bancii Centrale a României.

Fondul Monetar International a estimat ca deficitul de cont curent al României va scadea la 5,5% din PIB in 2009, de la 12,5% in 2008.

O reducere semnificativa a deficitului sugereaza ca performanta negativa a leului se apropie de final.

În plus, datorita ajutorului FMI si al Bancii Nationale a României, dornica sa stabilizeze moneda nationala pentru a nu depasi tinta de inflatie, riscurile s-au redus”, arata analistii Caroline Grady si Angus Halkett.

În trimestrul 2 din 2009 economia României s-a contractat cu 8,8% comparativ cu perioada similara din 2008, dupa ce a inregistrat un declin de 6,2% in primull trimestru din 2009, deoarece reducerea exporturilor a fortat oamenii de afaceri sa reduca locurile de munca iar consumatorii au micsorat cheltuielile.

Exporturile au scazut cu 18% in iunie fata de perioada similara din 2008.

“Desi datele referitoare la evolutia economiei in prima jumatate a anului sunt deprimante, exista semne ca economia a a depasit perioada cea mai dificila a crizei iar datele referitoare la evolutia peste asteptari a zonei euro ar trebui sa duca la redresarea exporturilor”, se arata in analiza Deutsche Bank.

Citește și
2 Comentarii
  1. neagoe spune

    Ar fi un factor de inpulsionare a economiei daca furnizorul ar fi protejat mai bine de stat pentru recuperarea banilor la facturile neachitate de rau platnici
    Garda financiara sa se ocupe mai intens de evaziunea fiscala

  2. Ciuca spune

    mai vedem noi … dupa alegeri :)))

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.